Ingezonden brief naar het Algemeen Dagblad

Geachte redactie,

Wederom heb ik met verbazing gekeken naar een Real Madrid-gerelateerd artikel in AD Sportwereld. Ditmaal betreft het een stuk van maandag 18 januari 2010, getiteld “Sterren Real stellen teleur”. De kritiek die geuit wordt is op veel plaatsen ongegrond, om nog maar te zwijgen over de anti-Real-sfeer waarmee het artikel doordrenkt is. Ik was in de veronderstelling dat een medium objectief verslag dient te doen.
In het stuk wordt wederom gehamerd op het feit dat de dure investeringen van afgelopen zomer geen successen garanderen. Successen kan men natuurlijk nooit garanderen, maar uw schrijver gaat volledig voorbij aan het feit dat Real bijvoorbeeld de beste eerste seizoenshelft sinds bijna 20 jaar had. Daarnaast had de nummer twee van de Spaanse Liga nog nooit zoveel punten bij de winterstop.

Vervolgens haalt de schrijver, Marcel van der Kraan, op een betweterig toontje nog maar even aan dat de club Real gefrustreerd raakte van de overheersing van Barcelona en het daarom “besloot om iedere topvoetballer op aarde te kopen.” Volledig onnodige uitspraak, buiten het feit dat het niet eens juist is. Waarom moet er zo’n sneer geplaatst worden? Als er al frustratie was in het Madrileense kamp, dan kwam dat door het wanbeleid van ex-voorzitter Calderón en de teloorgang van kwaliteit in de selectie. Anders gezegd, heeft u tijdens de afgelopen zomer ook maar één woord van jaloezie richting Barcelona gehoord? Nee, het was juist andersom. Barcelona-voorzitter Laporta was er, samen met clubicoon Johan Cruijff, als één van de eersten bij om de aankopen van Real Madrid te veroordelen. Ook vandaag laat hij weer van zich horen, getuige deze persconferentie.

Van der Kraan noemt de situatie van Real Madrid “zorgelijk”, omdat de ploeg volgens hem “ondanks de aanwezigheid van zoveel supersterren nog geen duel spektakel heeft kunnen bieden.” Ik vraag me af of de heer Van der Kraan het Spaanse voetbal wel echt volgt. Vers voor de geest staan mij nog de duels uit bij stadsgenoot Atlético (2-3 winst met zwaar dominant spel tot de rode kaart van Sergio Ramos bij 0-3), thuis tegen  Mallorca (2-0 winst, met veel gemiste kansen) , thuis tegen Zaragoza (6-0) en uit bij Valencia (2-3), waar Real Madrid haar tegenstander bij vlagen wegspeelde.

Manuel Pellegrini zou zich beter zorgen maken om zijn eigen team, volgens uw schrijver. De coach doet niet anders. Zijn antwoorden op vragen over de tegenstander zijn vaak diplomatiek en kort, omdat hij zich liever focust op het spel van de eigen ploeg. Waar de schrijver het vandaan haalt om te insinueren dat de Chileen met jaloezie naar de Catalanen kijkt, is mij een raadsel.

Daarna wordt Fransman Benzema nog even neergesabeld. Laten we wederom even naar de feiten kijken. Benzema is voor het eerst buiten zijn vertrouwde omgeving, als zijnde een kind van de stad Lyon. Hij is in een ander land, moet een nieuwe taal beheersen en door zijn prijskaartje verwacht de media ook nog eens dat de spits in zijn eerste seizoen minimaal twintig keer het net vindt. Alleen wereldspelers kunnen dat. Herinnert u zich Zlatan in zijn eerste seizoen bij Ajax? Daarnaast, zo slecht doet Benzema het nu ook weer niet, daar hij toch vijf goals en vijf assists op zijn naam heeft staan.

De wedstrijd tegen Bilbao wordt in drie (!!) zinnen afgedaan met een “geweldige start” en “de uitblinkende doelman Iraizoz” van Bilbao. Is uw schrijver het dominante veldspel van Real Madrid na de eerste vijf minuten vergeten? Blijkbaar niet helemaal, want hij kan er toch één hele zin aan spenderen. Wanneer de wedstrijd objectief was bekeken, dan was hem ook duidelijk waarom Pellegrini na afloop niet kon uitleggen waarom er verloren was. Real domineerde, kreeg kansen, maar had het geluk niet aan haar zijde. Dat gebeurt nou eenmaal.

Als laatste wapenfeit in het artikel noemt de schrijver het feit dat geen van de drie aankopen zich in de topscorerslijst (van de competitie) heeft kunnen mengen een indicatie van grote mogelijkheden voor Oranje-middenvelder Van Der Vaart. Een bijzonder zwak argument, want zowel Kaká als Ronaldo is geblesseerd geweest, over Benzema heb ik het hierboven al gehad. Wanneer de schrijver had gekeken naar het totaal aantal goals, dan had deze gezien dat Cristiano Ronaldo al dertien keer gescoord heeft in totaal, zes keer in de competitie en zeven keer in de Champions League. Leg dat eens naast andere cijfers.

Hopelijk vindt de redactie in de toekomst iemand die wel goed op de hoogte is van het reilen en zeilen binnen de grootste voetbalclub ter wereld, want dit soort stukken zijn provocerend en slecht voor het imago van de krant. U wilt toch niet op de Telegraaf gaan lijken?

Met vriendelijke groet,

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s