Gemiste reclame

Vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat AZ weer een shirtsponsor heeft gevonden. Dienstverlener BUKO, dat gesitueerd is in Beverwijk, staat tot het einde van het seizoen op de shirts. Hiermee komt er een einde aan de periode van reclameloze shirts bij AZ. Mijn vraag is, waarom heeft dit zo lang moeten duren?

Hebben de heren marketingmanagers overal in het land lopen slapen? Durfden ze het niet aan, vanwege de kans op imagoschade? Was de “match” er niet tussen sponsorobject (AZ) en de visie van de sponsor (het bedrijf in kwestie)? In mijn ogen hebben veel ondernemingen hier de boot gemist.

Door juist nu in te stappen als shirtsponsor, hadden merken juist meer aandacht dan normaal kunnen krijgen. De onthulling van de nieuwe sponsor, BUKO, kwam zelfs op het Journaal, en in zo’n beetje alle landelijke kranten. Free publicity te over.

Tel daarbij op dat AZ zelf een verloren jaar beleeft, na een jaar van absoluut succes. De sportieve situatie daar is voor de media een gewild onderwerp om over te schrijven. Schrijven betekent artikelen, en artikelen betekenen meer exposure voor de club en diens sponsoren. Fotomateriaal wordt bijna altijd meegeleverd, en negen van de tien keer staat de shirtsponsor daar (deels) in beeld. Hierdoor wordt de naamsbekendheid van een sponsor ook weer vergroot.

Het gezever over een “match” tussen sponsor en sponsorobject, dat is iets voor de formele manier van bedrijfsvoering. Er hoeft helemaal geen verband te zijn. Real Madrid speelde in de jaren ’90 met een fabrikant van keukenartikelen op de borst. Zie jij het verband? Ik niet.

BUKO heeft hier in mijn ogen een heel goede zet gedaan. Het zal vast niet heel duur zijn geweest, dat halve seizoen.

Advertenties

One thought on “Gemiste reclame

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s