De molensteen van Almelo

Over molenstenen gesproken. Ireen haalde ze van haar nek, Sven kreeg ze om de zijne. Heracles volgt het voorbeeld van de Fries. De gemeente Almelo leent Heracles Almelo minstens 12,5 miljoen euro voor de bouw van het nieuwe stadion. Dat maakte de gemeente woensdag bekend. 15.000 plaatsen moet het stadion krijgen, met de mogelijkheid tot uitbreiding naar 19.000. Tegen een marktconform rentepercentage wordt door de gemeente maximaal 50 % van de totale bouw- en grondkosten geleend. Dit lijkt de eerste stap in de richting van de ondergang van Heracles.

almelo__polman_stadionheracles


Een nieuw stadion is mooi. Het biedt volop mogelijkheden, zoals meer inkomsten uit recettes en horeca, en het zal in het begin uitnodigend zijn voor sponsoren. Er worden kantoren bij het stadion gebouwd, detailhandel en commerciële dienstverlening gevestigd.

Maar wegen de baten wel op tegen de lasten?

Hoe denken ze bij Heracles die 12,5 miljoen euro (plus rente) ooit terug te gaan verdienen? Het nieuwe stadion moet tot de nok toe gevuld zijn, anders komt de langetermijnvisie van de club in het gevaar. Natuurlijk, de club is gezond en er zal het eerste seizoen geen moeite zijn om seizoenskaarten aan de man te brengen, maar het is het gat dat daarna komt dat gevaarlijk is. Kijk maar naar de bezoekersaantallen van de Amsterdam ArenA.

De kans dat Heracles door de komst van het nieuwe stadion nog verder groeit, is nihil. De ploeg presteert voornamelijk dit seizoen al ver boven het eigen kunnen, maar deze prestaties zullen natuurlijk de nieuwe maatstaven worden binnen de organisatie. Dit brengt hogere salarissen met zich mee, hogere winstpremies, een sneller scoutingsbeleid, meer miskopen. De sneeuwbal van haken en ogen wordt met het betere presteren van Heracles alsmaar groter, hetgeen zal resulteren in situaties die NAC, Vitesse en ADO onder andere meegemaakt hebben en Feyenoord nu nog meemaakt. Een nieuw stadion voor 80.000 man, hoe komen ze erop in Rotterdam?!

En, nog belangrijker, is er wel regionaal draagvlak voor een nieuw stadion, dat het huidige Polman Stadion moet vervangen? Gezien de geografische ligging van de voetbalclub lijkt dit niet erg waarschijnlijk. Heracles zit namelijk gesandwiched tussen FC Twente, dat ook pas een nieuw stadion heeft, en verschillende eerstedivisieclubs, die met moeite de begroting rond krijgen.

Pas als deze eerstedivisieclubs wegvallen en Heracles echt een stabiele subtopper wordt (waar ze in Almelo van dromen), zal de club kans hebben om financieel te overleven. Consistent beleid is daar het sleutelbegrip, en dat soort beleid gaat vaak niet hand in hand met dromerige ideaalbeelden.

Kijk over tien jaar nog maar eens in Almelo. Grote kans dat het gedaan is met de jolijt van voorzitter Jan Smit, en dat dromen plaatsgemaakt hebben voor smeekbedes over het redden van de eens zo guitige, kleine boerenclub. Laten we hopen dat ik het mis heb.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s