Lazio speelt zich op de laatste speeldag sowieso veilig

De Irriducibili kunnen rustig gaan slapen. Zij weten na deze zondag dat hun ploeg voor het hoogste niveau behouden blijft. Daarvoor waren echter wel een aantal zeer curieuze momenten nodig. Allereerst was er het knullige eigen doelpunt van Atalanta-verdediger Federico Peluso, dat de 1-1 betekende tegen Bologna en Atalanta vrijwel zeker liet degraderen. Daarnaast was er het afgesproken gelijkspel van Cagliari en Udinese op Sardinië. Het werd daar, zoals inzetten bij wedkantoor Betfair al voorspelden, 2-2. Udinese is door deze uitslag verzekerd van nog een seizoen in de Serie A. Dit brengt ons bij het merkwaardige verloop van Lazio – Internazionale.

Natuurlijk is de rivaliteit tussen Lazio en stadsgenoot AS Roma bij eenieder bekend. Lazio is politiek gezien extreem rechts, Roma juist weer links. De fans kunnen elkaars bloed wel drinken. Dat zorgde zondag voor bizarre taferelen in het Stadio Olimpico. Inter kon hier hoe dan ook geen punten verliezen.

laziointer

Lazio-fans kwamen met Inter-sjaaltjes naar de wedstrijd toe, floten hun eigen ploeg uit bij elke aanval en juichten wanneer een Inter-speler een goede actie maakte. Spelers van Lazio durfden op een gegeven moment niet eens meer te schieten.

De 0-1 van Inter werd luidkeels onthaald, en ook de 0-2 bracht een waar volksfeest op gang. Fans van de thuisploeg, die dus op dat moment met 0-2 achter stond, ontrolden een spandoek met de humoristische tekst “Oh nooooo!”, een heerlijk gevoel voor zelfspot.

oh-nooo

Nog bespottelijker werd het toen vlak na deze goal het hele stadion een kampioensliedje van Inter inzette. Het complete Olimpico stond te springen, thuis- en uitsupporters die gebroederlijk een feestje vierden. Inter-directeur Mario Branca zei het treffend: “Onze fans zijn al jaren verbroederd met elkaar.” Vandaar ook dat bij de harde kern van Inter in het eigen Giuseppe Meazza steevast een ‘Irriducibili’-spandoek hangt.

Maar Lazio is theoretisch helemaal nog niet veilig! Hoe kunnen ze deze wedstrijd dan zomaar weggeven? Nou, simpel. Door het gelijke spel van Atalanta tegen Bologna, staan zowel Lazio als Bologna vijf punten voor op Atalanta. Met het zware programma dat de ploeg uit Bergamo nog rest (uit Napoli en thuis Palermo, twee ploegen verwikkeld in de strijd om Europees voetbal), lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat Atalanta nog te redden is.

Mocht het echter toch zo zijn dat Atalanta onverhoopt wint in Napels, dan kan men verwachten dat Lazio zich sowieso op de laatste speeldag veilig speelt. De ploeg uit Rome speelt komend weekend een uitduel bij de gehate socialisten van het al gedegradeerde Livorno, die echt niet van plan zijn om ook maar een punt af te staan. Daarna volgt echter op de laatste speeldag een thuisduel tegen het al veilig gespeelde Udinese.

Dat duel wordt, mits Atalanta dus wint bij Napoli en Lazio verliest bij Livorno, slechts een formaliteit. Doordat Udinese al veilig is en uit bij Lazio speelt, zal het zijn spelers waarschijnlijk eerder vakantie willen gunnen, zodat bijvoorbeeld de topscorer van het Italiaanse voetbal, Antonio Di Natale, in ieder geval mee naar het WK kan. Daar doet de kleine rivaliteit met Lazio wegens de vriendschapsband van de Romeinen met het nabij Udine gelegen Triestina niks aan af. Udinese is namelijk zelf afgelopen zondag een handje geholpen door Cagliari, en zal op haar beurt ook vrijgevig zijn. Het is een kwestie van geven en nemen, en in Italië weten ze wanneer je jezelf bescheiden en dankbaar moet opstellen.

Verwacht dus een overwinning van Lazio op de laatste speeldag, als ze voor die tijd al niet veilig zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s