Verdedigen op zijn Italiaans

Waar wij Nederlanders een voorliefde hebben voor aanvallend voetbal, daar hebben andere culturen ook hun eigen opvatting over het aloude spelletje. Zo zijn de Engelsen opgegroeid met voetbal op kracht, en gaan Zuid-Amerikanen vaak voor eigen succes. De Italianen hebben op hun beurt het verdedigen tot een kunst verheven. Soms op techniek, maar ook soms met alle beschikbare middelen. Marco van Basten weet ervan. Ik heb een grenzeloze bewondering voor deze manier van verdedigen, en voor één iemand in het bijzonder. Marco Materazzi.

materg2304_468x625

Is het wel verdedigen te noemen, het soort voetbal dat Materazzi probeert te spelen? Velen zouden beweren van niet. Deze Marco is te vergelijken met een hele vervelende, onverstoorbaar ijverige wesp. Hij zoemt, zeurt en treitert om zijn directe tegenstander uit de wedstrijd te helpen. Met succes, zo merkten we aan Zinedine Zidane, nota bene in de WK-finale van 2006. Toen het kookpunt was bereikt, haalde hij uit in een poging de wesp van zijn stuk te brengen. De wesp lag even op de grond, krabbelde op en ging vrolijk verder met zijn ritueel. Zoemen, zeuren en treiteren. Het leverde Italië uiteindelijk de wereldtitel op.

Nu, in de winter van zijn carrière, worden hem spaarzame minuten gegund in het keurkorps van de Champions League-winnaar. Maar als hij speelt, zit ik aan de buis gekluisterd. Dat zouden onze jongens van Oranje ook eens moeten doen, wedstrijden van Materazzi kijken, het liefst uren achter elkaar. Blocnote erbij, en maar aantekeningen maken. Een duimpje in de rug, een tikje tegen de kuiten, een provocerende vraag. Weg met die lieve schoonzonen, dat zijn geen winnaars. Het is de kunst van het zuigen die het verschil maakt in finales, en finales, die zijn er genoeg op het WK. Helaas zonder Marco.

Foto via: Daily Mail

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s