Koreaanse humor

Het was niet mooi gisteren, de wedstrijd tussen Brazilië en Noord-Korea, maar ik heb me kostelijk vermaakt. Om de Noord-Koreanen. Ze kregen uiteindelijk geen uitzending in eigen land, want ze verloren en dat vindt de almachtige leider Kim Jong-Il slecht voor het nationalisme. Stel je voor dat zijn inwoners door het voetbal teleurgesteld werden. Alsof ze al niet moeten huilen van de erbarmelijke omstandigheden in het land. Nee, Kim weet hoe hij zijn bevolking vakkundig dom houdt. Zo ook zijn voetballers. Het team brulde het volkslied uit volle borst mee en leek trots te zijn om de nationale driekleur te mogen verdedigen. Ze noemen zichzelf de ‘Korea Democratic People’s Republic’, humor hebben ze wel.
tea-sa_jong_1731933h
Diep respect voor de commentator van de NOS gisteravond. Je zou er haast melig van worden, van die namen van Noord-Korea. Pak, Ri, Cha, het is alsof je karate aan het doen bent. Wat mij betreft was hij met nummertjes gaan werken, zoals ze bij de plaatselijke Chinees doen. Tjap-Tjoi met de opening op Foe Yong Hai, die doorgeeft aan Bami Oelek. Dan kan de gewone man het ook nog volgen.

In de selectie van dit Noord-Koreaanse team zitten drie keepers die Myong heten. Het is de Noord-Koreaanse equivalent van Jan de Vries. Misschien betekent ‘Myong’ wel ‘grote handen’. Of hebben ze alle drie dezelfde vader. We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Dan is er nog de spits Jong Tae-Se. Hij komt oorspronkelijk uit Japan, als zoon van tweede generatie immigranten uit Zuid-Korea. Jong zelf blijft echter volhouden dat zijn moeder Noord-Koreaans is. Misschien maar goed ook, want als Kim Jong-Il erachter komt, belandt ze misschien wel op de brandstapel.

Wat als dit team, dat alles geeft in de drie poulewedstrijden, met nul punten huiswaarts keert? Worden ze als helden onthaald, of moeten ze vrezen voor hun leven? Ik denk het laatste, en je kunt het beeld al bijna schetsen. Met een militaire colonne onthaald worden in het thuisland, waarna het team gevraagd wordt om op een rijtje te gaan staan. Kim Jong-Il verschijnt op het toneel, en men denkt een onderscheiding te krijgen voor hun positieve uitstraling van het moederland. Niks is minder waar, Kim Jong-Il houdt niet van verliezen en dat zullen ze weten ook. Hij laadt persoonlijk de geweren.

Laten we hopen dat het waterpistolen zijn, want humor hebben ze wel.

Foto via Leeuwarder Courant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s