Doorgaan Engeland is verlies voor het voetbal

Na vanavond weet ik het zeker. Youri Mulder ook. Deze Engelse ploeg kan niet voetballen. Oké, misschien is dat wat gechargeerd, maar het soort voetbal dat de Engelsen op dit WK laten zien, daar word ik niet warm of koud van. Er zit weinig visie achter en er is geen plezier te herkennen in het spel. Om over het gebrek aan techniek nog maar te zwijgen, en niet alleen bij Emile Heskey.

wayne-rooney-england_2085298
Engeland heeft veel fans, van over de hele wereld. Ook in Nederland zijn er genoeg mensen die een zwak hebben voor de Engelse mentaliteit van mouwen opstropen. Toch vraag ik om realistisch naar dit Engelse team te kijken. Ze hebben nul creativiteit getoond in de eerste twee wedstrijden. Niks. Ja, ze speelden gelijk door een blunder, maar gezien het spelbeeld was een gelijkspel eigenlijk nog een overwinning voor de Engelsen. Ook tegen Algerije was het verre van hoogstaand. De ploeg lijkt krampachtig op zoek naar zichzelf.

Hoe kan een team met zo’n spelers, en een topcoach aan het roer, zo flets voor de dag komen? Een factor daarin is de voetbalvisie van Fabio Capello. Hij heeft een bekeken manier van coachen. En hoewel hij het woord ‘bekeken’ niet uitgevonden heeft, moet hij het wel zeker verbeterd hebben. Hij kan al de frivoliteit vakkundig wegsnijden uit een selectie. Vraag het Real Madrid.

Daarnaast heeft Engeland hetzelfde probleem als Nederland. Op het middenveld spelen dezelfde types samen. Lampard en Gerrard naast elkaar in één team, dat is als Sneijder en Van Der Vaart tegen de Denen. Ze lopen elkaar in de weg. Hierdoor komt er geen snelheid in het spel. Ook worden de ruimtes klein. Met kleine ruimtes heb je technisch vaardige voetballers nodig, en dat zijn Lampard en Gerrard niet echt. Ja, ze hebben een betere techniek dan de gemiddelde profvoetballer, maar het zijn geen stilisten.

Ze bestaan wel, de echte Engelse stilisten. Helaas zijn de twee besten beiden allang gestopt. Glenn Hoddle runt een voetbalacademie in Spanje, voor clubloze Engelse voetballers. Paul Gascoigne hangt nog steeds de kroegtijger uit. Misschien dat Joe Cole de stilist van dit elftal kan zijn, zoals hij deed in de wedstrijd tegen Zweden in 2006. Dan moet hij echter wel opgesteld worden. Zoals het nu gaat, kan het niet langer.

Het doorgaan van Engeland zou een verlies zijn voor het voetbal. Daar baal ik als liefhebber van.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s