Franse isolatie van Gourcuff was doodsteek

Leuk stel, die Fransen. Chaos en anarchie alom. Het lijkt de moderne versie van de bestorming van de Bastille, een verhaal dat opgetekend had kunnen worden door Alexandre Dumas. Met zijn allen tegen de gevestigde orde, tegen de trainer, tegen de coaches. Één voor allen. In dit geval ook met zijn allen tegen één. Tegen Yoann Gourcuff.

france_gourcuff_010409

Vergeet de uithaal van Anelka. Kijk ook even langs de aanvaring van Evra met de fitnesstrainer, en het kolderieke optreden van bondscoach Raymond Domenech. Het echte probleem bij de Fransen ligt ergens anders. Hun spelmaker, de 23-jarige Yoann Gourcuff, wordt systematisch genegeerd door het gros van de selectie.

Gourcuff moet in zijn eentje eten, omdat niemand bij hem wil gaan zitten. Ook tijdens trainingen wordt de Breton veelal genegeerd. Zijn enige kompanen in het nationale team, die nog iets met hem te maken willen hebben, zijn doelman Carrasso (zijn busmaatje) en Marc Planus (beiden clubgenoten), Jeremy Toulalan en Hugo Lloris. Het gaat zelfs zo ver, dat Gourcuff expres overgeslagen werd in de wedstrijd tegen Uruguay. Teamgenoten communiceerden niet met hem. Ribéry en Anelka wilden hem niet in het spel betrekken, omdat ‘zijn ego te groot zou zijn geworden’. Welk ego?

Je kunt beter zeggen dat Gourcuff niet de armzalige achtergrond heeft die veel van deze Franse selectie wel met elkaar deelt. Yoann Gourcuff is daarom anders dan de jongens van de ‘banlieus’, de sloppenwijken. Hij is een zoon van gefortuneerde ouders, een ex-profvoetballer en coach en een basketbalster, die tevens een doctorstitel heeft. Doordat hij een betere jeugd heeft gehad, wordt hij nu als zwart schaap behandeld. Door de ‘zwarte’ spelers nota bene. Het antwoord van aanvoerder (!) Evra op de persconferentie van 11 juni sprak boekdelen: “Yoann? Daar weet ik niks van, je moet dat aan Toulalan vragen.”
De multiculturaliteit die Frankrijk in 1998 de wereldtitel bracht en het land verenigde, heeft het nu verdeeld als nooit tevoren.

Bondscoach Domenech wist niet hoe te reageren. Liet hij Gourcuff staan en vertrouwde hij op diens talent, of gaf hij de selectie haar zin en redde hij daarmee het gezicht van de Haantjes? Het werd het laatste. Gourcuff zat 90 minuten lang op de bank. Frankrijk verloor desondanks, en dat is morele gerechtigheid.

Foto van Football365.fr

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s