Javier Pastore, spelmaker van de toekomst

Diego Maradona had in zijn voorselectie plaats voor een hele hoop vreemde namen. Zo werden er een aantal spelers uit de Argentijnse competitie opgeroepen van wie de meeste voetbalkenners nog nooit gehoord hadden. Sterker nog, ze hadden amper een serieuze interland afgewerkt. Één van die namen zit tevens bij de definitieve WK-selectie, en zal de doorsnee voetbalfan de wenkbrauwen doen fronsen. Javier Pastore, pas twintig jaar, maakte tegen Canada zijn officiële debuut voor het Argentijnse elftal, krap een halve maand voordat het WK begint. Diego’s zoveelste grap, of de toekomst van het Argentijnse voetbal?

pastore

Javier Pastore komt uit Córdoba, een plaats in het midden van Argentinië, bekend van de golfer Ángel Cabrera en de tennisser David Nalbandian. Het jongetje groeide op met de tv-serie ‘Cebollitas’, een serie over een groep kleine Argentijnse voetballertjes. Pastore was volgens familie in staat om impersonaties te doen, en zodoende kopieerde hij de voetbalstijl van de verschillende kinderen op de televisie. Dit bracht hem naar zijn jeugdliefde, profclub Talleres. Daar debuteerde hij in 2007, maar omdat er teveel concurrentie was om een basisplaats, werd Pastore in 2008 verhuurd aan Huracán in de Argentijnse Primera División. Bij Huracán werkte hij zich op tot basisspeler, en vormde hij een dodelijk spitsenduo met Matias De Federico (nu Corinthians). Zijn club miste op een haar na de titel van de terugronde vanwege een wel erg partijdige scheids, maar de naam van Pastore was met zeven goals en drie assists definitief gevestigd. Interesse was er van Manchester United, FC Porto, AC Milan en Chelsea, maar het was de Italiaanse club Palermo die met hem aan de haal ging.

Voor acht miljoen dollar verkaste Pastore naar Sicilië, waar hij aanvankelijk enkel gebruikt werd als invaller. Na een trainerswissel, die Delio Rossi naar de Rosanero bracht, wist hij zijn kans te grijpen. Als ‘trequartista’, een nummer tien die vlak achter de spitsen opereert, was Pastore instrumenteel in de vijfde plaats van Palermo. Zijn eerste goal in de Serie A, tegen Bari, mocht er wezen. Let vooral op hoe hij eerst het veld in de breedte oversteekt, de bal aflevert, om zich vervolgens helemaal vrij te lopen en binnen te tikken.

Wat vooral opvalt aan Pastore is dat hij voor zijn lengte (1 meter 87) een erg goed ontwikkelde techniek heeft. Daarnaast is hij door zijn bouw sterk aan de bal, waardoor hij box-to-box rushes uit kan voeren. Zijn visie en passing is daarnaast bewonderenswaardig voor een twintigjarige. Ook tegen Canada waren er openingen en steekballen die perfect in de voeten van de aanvallers werden gegeven. Natuurlijk, het blijft Canada, maar klasse verloochent zich niet.

Met deze selectie geeft Maradona aan dat zijn bovenkamer nog niet compleet weg gesnoven is, en dat er weer hoop is voor het Argentijnse volk, dat al enige tijd van een echte spelmaker verstoken is. Juan Román Riquelme is al een paar jaar over de top en ook Juan Sebastián Verón heeft geen eeuwig leven. Tijd voor Pastore om zijn kans te grijpen. Als we op zijn interlands af mogen gaan, is hij daar klaar voor.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s