De twijfel van Lionel Messi

Je zou maar Lionel Messi heten. Je bondscoach is de beste voetballer die de wereld ooit gekend heeft, en die noemt jou meer dan eens zijn natuurlijke opvolger. Tot overmaat van ramp wordt de gehele tactiek van de nationale ploeg ook nog op je afgestemd. Nu is er het aanvoerderschap, voor de laatste groepswedstrijd tegen Griekenland. Jongste aanvoerder ooit, de zoveelste molensteen om de nek van de frivole Argentijn. Media doen er gretig aan mee, en ze hebben gelijk, Messi is dan ook een modelprof. Zou Lionel zelf eigenlijk wel eens twijfelen aan zichzelf?

lionel_messi__argen_203249c

Wie Messi op een voetbalveld ziet acteren, denkt aan de grootmeesters Rembrandt en Vincent van Gogh. Zijn soort voetbal is schilderen op een groene ondergrond. Een lust voor het oog, en het gaat opvallend genoeg niet eens gepaard met zeer technische bewegingen. Messi beheert de techniek van het kappen als geen ander. Bovendien is hij mentaal zeer sterk, en laat hij zich vrijwel nooit provoceren. Vrijwel altijd is er een goede beslissing, die in een fractie van een seconde wordt genomen. Het lijkt alsof hij nooit twijfelt.

Ook buiten het veld is de Argentijn het posterkind van de nieuwe voetbalgeneratie. Geen patserig gedrag met dure auto’s, beroemde vriendinnen of uitgaansexcessen. Messi is een doodnormale kerel. Dat hij door de rest van de wereld de hemel in geschreven wordt, lijkt hem niet te deren.

Sceptici wachten nog steeds op het mentale breekpunt van de kleine dribbelaar. Zij hebben in het verleden gezien hoe begenadigde talenten zichzelf kapot maakten door zich te vergrijpen aan genotsmiddelen. Volgens hen kan het Messi ook gebeuren.

Dat het gebeurt, is echter niet waarschijnlijk. Zoals zoveel Argentijnen, is Lionel Messi gezegend met een hechte familie en een groep vrienden om zich heen, die ervoor zorgen dat hij met beide benen op de grond blijft. Guardiola hoort hier ook bij. Zolang zij er zijn, zal Messi het rechte pad blijven bewandelen. Hij twijfelt niet.

Wellicht is de Messi die wij in de buitenwereld zien acteren slechts een masker. Misschien wordt de echte Messi wel regelmatig badend in het zweet wakker, en heeft hij dagelijks de meest vreselijke nachtmerries. Hopelijk niet, want dat zou hem aan het twijfelen brengen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s