Genoa is een malafide handelshuis

Sergio Romero krijgt gezelschap van een wereldkampioen. Luca Toni, uitgerangeerd bij Bayern München, trekt zijn kicksen weer aan in zijn vaderland. Hij gaat voor Genoa voetballen en komt transfervrij over. De nummer negen van afgelopen seizoen hoopt zo weer een echte ‘bomber’ binnengehaald te hebben. Het project Hernán Crespo mislukte vorig seizoen jammerlijk, maar misschien dat ‘Tonigol’ het ontbrekende puzzelstukje is. Zo niet, zijn er nog geen zorgen, dan puzzelt voorzitter Preziosi gewoon vrolijk door. Hij is namelijk de dirigent van een malafide handelshuis.

genoaclubamsterdam
De transfer van Luca Toni naar Genoa symboliseert de ambitieuze instelling van voorzitter Enzo Preziosi, die koste wat kost de top wil bestormen, en het liefst daarbij stadsgenoot Sampdoria een loer draait. Hiervoor schuwt hij geen enkel middel, ook omkoping niet.

In 2005 werd de club hierdoor naar de Serie C1 teruggezet, net nadat ze kampioen waren geworden van de Serie B. Preziosi werd naar aanleiding van het omkopen van het kampioensduel tussen Genoa en Vicenza veroordeeld voor vier maanden gevangenisstraf. Deze straf wist de voorzitter echter te ontlopen door de processen veelvuldig uit te stellen en in hoger beroep te gaan. Het Italiaanse Hof van Cassatie besloot bijvoorbeeld op 25 februari van dit jaar dat de zaak nu maar verder afgehandeld moet worden door het Genovese gerechtshof.

Tijdens de schorsing die Preziosi uitzat, in afwachting van de uitspraak van het Hof, onderhandelde hij met Inter-voorzitter Moratti over de transfers van Thiago Motta en Diego Milito. Doordat Preziosi de transfers zelf regelde, kwam de zaak aan het einde van dit seizoen in opspraak. De contracten van de spelers zouden op deze manier ongeldig kunnen worden verklaard, en Inter zou al haar gewonnen prijzen kunnen verliezen. De Italiaanse CAS en FIGC waren echter van mening dat men er niet teveel van moest denken.

Ondertussen haalde Genoa in het afgelopen seizoen zestien spelers, en verkocht het er 21. Dat is minder dan het seizoen ervoor, toen er 21 spelers gekocht, en 13 verkocht werden. Sterker nog, in de afgelopen seizoenen gaf Genoa meer dan 120 miljoen uit aan transfers.

Hoe wil een voorzitter met zo’n transferbeleid een stabiele subtopper creëren? Waar haalt hij het vandaan om ieder seizoen een nieuwe kern bij elkaar te schrapen, omdat de oude klaarblijkelijk niet voldoet, en vervolgens te verwachten dat men ineens met elkaar samen kan spelen? Samenspel vergt tijd. Tijd om automatismen te ontwikkelen, om ervoor te zorgen dat spelers elkaar blindelings vinden. Maar die tijd is Genoa niet gegeven, nota bene door de eigen voorzitter.

Indien dit komend seizoen nog steeds niet het geval is, wordt het weer een seizoen in de marge, waarbij men mag bidden voor een Europees ticket. Omkoping of niet, dit malafide handelshuis zal moeten veranderen om structureel resultaten te behalen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s