Oranje aanvalstandem werkt niet samen

We zijn door, dat is de belangrijkste conclusie van de wedstrijd van vanmiddag. Mooi was het niet. Wederom liepen de spelers in de voorhoede elkaar in de weg. Daardoor kwam er wat lichte frustratie, die zichtbaar werd toen Robin van Persie naar de kant moest. “Wissel Sneijder dan”, zo zou hij gezegd hebben tegen de bondscoach. Zou Van Persie gelijk hebben?

136664
Voor het toernooi maakten diverse mensen zich sterk voor het samenspelen van de grote vier, de stervoetballers van Nederland die zoveel individuele kwaliteiten hebben, dat samenspelen slechts een formaliteit was. In de praktijk blijkt dit samenspelen lastiger dan gedacht. Dat komt voornamelijk door de rollen die met name Sneijder en Van Persie moeten bekleden.

Met een penetrerende nummer 10, die het veld voor zich graag wil bestrijken, is het een must om de spits daarvoor gaten te laten trekken, of in ieder geval de spelmaker de ruimte te geven om zich te bewegen. Bij de tandem Sneijder – Van Persie gaat dit minder, aangezien de Rotterdammer een aanvaller is die graag de bal in de voeten heeft en daarom inzakt. Hierdoor wordt de ruimte klein en wordt Sneijder, die ook vanmiddag veelvuldig te kort opendraaide, nota bene door zijn eigen ploeggenoot lamgelegd.

Dit wil niet zeggen dat de ‘schuld’ van dit probleem bij één van de twee spelers ligt. Het zijn wellicht spelers die niet complementair aan elkaar zijn. Natuurlijk zijn er ook momenten waarop het wel kan, zoals het openingsdoelpunt. Daarbij is Sneijder zo ver teruggezakt dat hij een splijtende pass kan geven, waardoor Van Persie vervolgens de verdedigers meelokt.

Er zijn een aantal oplossingen voor dit probleem. Zo kan men Sneijder een linie terug posteren, waardoor hij meer ruimte heeft om met de bal aan de voet beslissingen te maken. Daarnaast kan men één van de twee spelers op de bank houden, zodat er een voorhoede speelt die elkaar niet in de weg loopt. Of, en dit is de minst waarschijnlijke optie, men stapt over op een 4-4-2 systeem, met Van Persie als schaduwspits. Dan kunnen de heren wel samenspelen, doordat Van Persie als het ware een vrije rol krijgt en mag gaan zwerven.

Het zou jammer zijn als deze situatie oud zeer zou aanwakkeren, zoals de ruzie twee jaar geleden tegen Rusland. De woordenwisseling komt net nu het zo lekker rustig was rondom het Nederlands elftal. Maar misschien zet het de boel wel op scherp voor de kwartfinale, en reageren de heren zich af op de bal. Stel je voor, een briljant moment van Van Persie, die na een hakje van Sneijder de bal van 25 meter met zijn buitenkant links in de winkelhaak stuwt. Dromen mag.

Foto van Voetbalprimeur.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s