Yuri Galev: Leven als misdadiger

Vandaag werd het bericht bekend dat de controversiële voorzitter van Rilski Sportist uit Bulgarije is overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Yuri Galev was 47 jaar. De hotelondernemer was tien dagen geleden onder vuur genomen toen hij in zijn auto zat, door een motorrijder met een automatisch geweer. Met Yuri Galev sterft er een man die altijd op het randje leefde, en ook vaak daar overheen ging. Hij was een misdadiger, zo kun je wel stellen.

yurigalevsofiaecho

Het was niet de eerste keer dat Galev beschoten werd. Ook in 2009, op 8 februari, werd zijn auto ‘s nachts gefusilleerd, in de buurt van het Borovets resort. Dat is een plaats waar hij graag vertoefde. Borovets is tevens de plaats waar hij de meeste van zijn misdaden beging. Het strafblad van Galev is niet gering.

In 1995 komt de naam van Yuri Galev voor het eerst negatief in het nieuws, als hij met zijn compagnons in het wilde weg begint te schieten tijdens een feestje in het restaurant van het Rila Hotel. Een maand later vindt de afrekening plaats voor dit incident. Galev en zijn gevolg hebben een tweede confrontatie met excessief wapengeweld, dit keer met de Bulgaarse gangster Konstantin “Samokovetsa” Dimitrov. “De man van Samokov” was een gevreesd drugssmokkelaar, die op 7 december 2003 op de Dam in Amsterdam doodgeschoten werd door een zogenaamde ‘hitman’.

Oudejaarsnacht 1995 was het decor voor een massale vechtpartij bij een discotheek in Montana. Een vechtpartij die georganiseerd was door Yuri Galev en consorten. Hij kreeg een gevangenisstraf van 26 dagen.

Daarna is het verdacht stil rondom Galev. Hij wordt een van de gezichten van de nationalistische Ataka-partij, en werkt zich zelfs op tot raadslid van de stad Samokov, het Samokov van Konstantin Dimitrov. Ataka staat voor ‘Nationale Aanvals Unie’, en wordt door velen gezien als een semi-fascistische en racistische organisatie. Ze criminaliseert de Turkse minderheid die in Bulgarije leven, en ontkent men tevens het bestaan ervan. Joden zijn mensen die al sinds mensenheugenis uit zijn op geld, en zigeuners zijn niks meer dan ordinaire dieven. Nee, de mannen van Ataka zijn braaf zeker?

Op 16 augustus 2001 pleegt Galev samen met zijn gevolg een ontvoering. Hiervoor wordt hij op 7 februari 2002 gearresteerd.

Meest recentelijk, op 2 februari 2010, werd Galev samen met zijn zoon, Galev junior en twee anderen beschuldigd van het in elkaar slaan van de beveiliging bij het Borovets resort. Het is de laatste gedocumenteerde actie van Galev voordat hij op 20 juni neergeschoten wordt.

Nu hij is overleden, verliest de sportclub Rilski Sportist haar voorzitter. Galev was voor niemand bang, en hield zich dan ook bezig met bedreiging, afpersing en omkoping van scheidsrechters, juryleden van Justitie en anderen die hem tegenwerkten. Zoals hij zelf zei in een YouTube-filmpje: “Juryleden passen zich aan als paddestoelen, ze missen enkel nog de rokjes.”

Foto van Sofia Echo.com, info van FOCUS News Agency

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s