Imagoverandering in Mexico

In Guadalajara, een metropolis in Mexico, vindt men vele voetbalclubs. De bekendste daarvan is Chivas. Maar er zijn ook kleinere teams, die de stap naar de echte top proberen te maken. Één van die teams was Tecos UAG. Zij faalde echter keer op keer, mede doordat de club in de achterbuurt Zapopan gevestigd was. Ze trokken weinig supporters en wonnen ook sporadisch een wedstrijd. In de zomer van 2009 werd daarom van naam veranderd, en Estudiantes Tecos was geboren.

yotufutbol

De club deed dit naar aanleiding van de promotie naar de hoogste Mexicaanse competitie, die in de volksmond ook wel Liguilla wordt genoemd. Hiermee hoopte men dat de weg naar boven definitief ingezet werd. Clubkleuren veranderden van wit en rood naar bordeauxrood en geel, de kleuren van het clublogo voor 1970. Hoewel het nieuwe imago van de club succesvol was, daar bleven de prestaties op het veld nog steeds achter. Tecos miste de playoffs, door slechts vijf keer te winnen. Zoals altijd blijft succes op het veld noodzakelijk om de club naar grotere hoogten te stuwen.

Voorzitter Antonio Leaño was desondanks positief. Er werd geïnvesteerd in het verouderde stadion, wat leidde tot recordaantallen aan toeschouwers, die zelfs niet gehaald werden toen Tecos kampioen werd in 1994. Maar ook hij spreekt de hoop uit dat prestaties gaan verbeteren.

Om dit te ondersteunen heeft Tecos buiten het veld het nodige werk verzet. Zo wordt het stadion, Estadio 3 de Marzo, nog steeds uitgebreid en gerenoveerd en heeft de club dankzij de bereidwilligheid van oud-Chivas voorzitter Juan Jose Frangie een gezond aantal sponsoren weten te vinden. Door deze acties hoopt Estudiantes Tecos een groter publiek aan te spreken dan de oude club, die door het achtervoegsel UAG (Universidad Autonomia de Guadelajara) heel duidelijk de binding met de streek met zich meedroeg.

myfootballkits

Een volgende zet hierin is de keuze van kledingsponsor. Door de contacten van Leaño en Frangie, werd het mondiale sportmerk Nike gecontacteerd om de club te voorzien van outfits. Jammer genoeg werd er geen overeenkomst gesloten, waardoor de investeerders besloten om dan zelf maar de shirts te gaan ontwerpen, en dat is tot verbazing erg goed gelukt. Dit is een duidelijke stap voorwaarts ten opzichte van de oude tenues. “Het shirt moet mensen een gevoel van trots geven, en je moet ermee naar de bioscoop of discotheek willen gaan,” aldus Frangie.

Of het project succes heeft, zal in de nabije toekomst moeten blijken. Tecos wist zich in ieder geval te plaatsen voor de Copa Libertadores, waar het in de voorronde verloor van het Peruviaanse Juan Aurich. Kunnen zij zich uiteindelijk opwerpen als titelkandidaat?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s