De kleedkamergeheimen van Guti en Raúl

Terwijl de stofwolken van de huidige transferperiode optrekken, is het duidelijk dat Real Madrid met Iker Casillas nog maar één echt clubicoon herbergt, die zijn gehele carrière bij de Merengues zal blijven. Dat hoeft geen slecht besluit te zijn. Met het vertrek van Raúl en Guti verliest Real Madrid op het eerste gezicht twee clubiconen. Echter, zo wordt het in de kleedkamer in ieder geval rustiger, eendrachtiger. De kleedkamergeheimen van de twee zijn niet mals.

ligafutbolnet

Natuurlijk, beide spelers konden prima voetballen. Maar hun persoonlijkheid in de kleedkamer, dus niet in de media, is bepalend geweest voor het Real Madrid van de afgelopen jaren.

Guti is altijd de wat rebelse heethoofd geweest, die zich geen blad voor de mond nam, en afgelopen seizoen zijn eigen keeper beledigde (uit bij Sevilla), trainer Pellegrini (uit bij Alcorcón) en teammanager Chendo (bij Malaga) aanvloog. Het voorgaande seizoen weigerde hij in te vallen onder Juande Ramos. Om nog maar te zwijgen over zijn geringe trainingsarbeid en flamboyante uitgaansgedrag. De keren dat hij door het uitgaan te laat was op de training, zijn met geen pen te beschrijven. Als kind van de club kon Guti zich dit permitteren, hij was één van de leiders in de kleedkamer.

Dan Raúl. Er is een reden dat de media nooit een slecht woord geschreven hebben over ‘Míster Madrid’. Raúl zelf wist precies hoe hij de media aan zijn kant moest houden, en had dus alle lijntjes naar de grote kranten tot zijn beschikking. Als er weer een kleedkamerrel was, dan was Raúl bereid om erover te lekken. Zo beschermde hij zijn eigen status van voorbeeldige prof, want de man die de media alle nieuwtjes geeft, wordt nooit door diezelfde media afgeschilderd als boeman.

Het verklaart ook waarom er zo weinig bewijs is voor deze ‘bewering’, die in de ogen van sommigen pertinent onwaar is. Laten we toch even kijken naar de harde feiten. Raúl is, net als Guti overigens, de laatste jaren niet meer opgeroepen voor het Spaanse elftal. Prompt werden er twee titels gewonnen. Toeval of niet, de selecties waar de twee van Real in zaten, waren kwalitatief niet slechter dan die van nu. Toch faalde het team keer op keer. Zou er nu eindelijk ‘rust’ in de kleedkamer zijn?

Ook zijn er diverse uitspraken te vinden van oud-teamgenoten (Cicinho, Portillo) en medewerkers, die bevestigen dat niet alles rozengeur en maneschijn is met ‘el siete’. Zo meldt een fysiotherapeut: “Raúl is een thema dat taboe is in de media.” Raúl heeft zich op een gegeven moment zelfs de macht toegeëigend om als een soort sportief directeur te opereren. Hij sprak het meeste met voorzitters Calderón en Pérez, en keurde zodoende transfers en trainers. Hij was ook de reden waarom David Villa vorig jaar niet gehaald werd, ondanks het akkoord met Valencia. Schijnbaar werd het Villa niet vergeven dat deze zonder blikken of blozen het nummer zeven had overgenomen in de nationale ploeg. Raúl sprak, samen met Guti (daar is hij weer) en Michel Salgado, een veto uit. De legendarische spits was de onbetwiste leider van de kleedkamer.

De conclusie is dat beide spelers, die terug kunnen kijken op een geweldige carrière in het maagdelijk wit, ook wel degelijk de nodige problemen met zich meebrachten. Mourinho heeft er goed aan gedaan om het tweetal dissidenten te laten vertrekken, iets wat hij eerder ook al deed bij Chelsea en Inter met Hernán Crespo.

De kleedkamer van dit Real zal een stuk minder rumoerig zijn komend seizoen, en misschien is dat maar goed ook.
Foto via Ligafutbol.net

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s