Kan de jeugd van Feyenoord de druk aan?

Na een eerste competitieronde die een 3-1 zege op FC Utrecht bracht, vindt het jeugdige Feyenoord van Mario Been zichzelf terug op een gedeelde derde plaats. De overwinning kwam tot stand na een cruciale wissel in de 51e minuut, waarin Diego Biseswar het veld mocht ruimen voor een andere telg uit de jeugdopleiding, Jerson Cabral. De jongeling toonde meteen aan brutale acties aan te durven, iets wat we in het verleden hebben gezien bij onder andere Georginio Wijnaldum en Leroy Fer. Met de wissels Castaignos en Leerdam kwam het totaal aan eigen jeugdspelers bij Feyenoord vanmiddag op acht stuks. Deze jongens moeten de komende jaargang de druk van een heel seizoen Eredivisie gaan voelen. Maar, kunnen ze dat wel aan?

feyenoordnl

Zoals Cabral inviel, deed me dat gelijk denken aan de eerste echte debuutwedstrijd van Wijnaldum, thuis tegen Groningen. Feyenoord verloor met klinkende cijfers, maar ‘Gini’ liet met gedurfd voetbal zien dat er licht was aan het einde van de tunnel. De linksbuiten deed vandaag precies wat er van hem gevraagd werd, nadat Biseswar met te opzichtig spel liep te klooien. Waren dit de eerste vlagen van een nieuw talent, of krijgt ook Cabral die onvermijdelijke terugslag?

Het is te hopen van niet voor dit Feyenoord, dat het verder moet doen met een reeks aan spelers die vooral vertrouwen en speeltijd nodig hebben. Erwin Mulder zag er, wederom, niet goed uit bij het tegendoelpunt van Utrecht, en ook Luigi Bruins was de eerste helft nagenoeg onzichtbaar. Gelukkig herstelde hij zich prima in de tweede helft, maar zijn grilligheid blijft een onzekere factor voor dit Feyenoord.

In positieve zin was er het optreden van gelegenheidsaanvaller Smolov, die liet zien over dynamiek in de aanval te beschikken. Daarnaast was Leroy Fer eindelijk weer eens een keer solide.

Je kunt het eigenlijk ook niet verwachten van zulke jonge spelers, dat ze een seizoen lang constant spelen. Daarom heeft de zoektocht naar een ervaren spits, die het elftal in moeilijke tijden over de spreekwoordelijke heuvel kan dragen, nog steeds een hoge prioriteit volgens trainer Mario Been. Met zo iemand in de gelederen gaan talenten ook minder druk voelen, waardoor ze vrijer kunnen voetballen. Het is iets dat vooral Wijnaldum soms nog wel eens vergeet.

Op de bank zaten vanmiddag nog twee jeugdspelers, Ricky van Haaren en Bruno Martins Indi. Zij zullen hun minuten nog wel pakken dit seizoen, als anderen even niet helemaal scherp zijn. Nu op dit moment zijn er een hoop vraagtekens. Of ze bij Feyenoord bestand zijn tegen de druk? Dat moet het komende seizoen uitwijzen.

Foto van Feyenoord.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s