André Ooijer zit nog vol streken

Ajax verzekerde zich vandaag van de diensten van André Ooijer. De 36-jarige centrale verdediger tekent een contract voor één seizoen bij de Amsterdammers, en sluit direct aan bij de spelersgroep. Voor vele Ajax-fans is dit een onbegrijpelijke transfer. Immers, zitten Wielaert en Oleguer niet standaard op de bank, wanneer het centrale duo Vertonghen en Alderweireld fit is? Waarom zou Ajax dan nou zo’n oude vos aantrekken? Simpel, een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken.

ajaxnl

In de huidige spelersgroep van Ajax zitten twee verdedigers die ervaren genoeg zijn om jongeren te begeleiden en wat te leren. Echter, van deze twee hoef je weinig begeleiding te verwachten. Oleguer weet nog net hoe hij een man moet dekken, maar van opbouwen (iets dat centraal staat in de Ajax-filosofie) heeft meneer absoluut geen kaas gegeten. Dan is er Wielaert, aardige voetballer, maar nooit op hoog niveau. Hij weet zelf amper wat het is om Europees te spelen, laat staan op een WK.

Nee dan André Ooijer. Uitgelachen en verguisd werd hij, het afgelopen seizoen, toen hij zelfs bij PSV zijn basisplaats kwijtraakte. Hoe haalde de bondscoach het in zijn hoofd om hem nog op te roepen voor Zuid-Afrika? Ooijer zou niet meer dan een figurant zijn, a la Sander Boschker. Iemand voor de sfeer, zodat het kaarten met Mark van Bommel door kon gaan. Totdat Joris Mathijsen aangaf dat hij niet honderd procent fit was voor Brazilië. Prompt moest Ooijer zijn opwachting maken, in de basis nog wel. Hij deed het met verve. Zuigend, sleurend, treiterend, zoals we Ooijer de laatste jaren kennen. Tegen een van de betere spitsen in Europa, Luis Fabiano. Dat is nog eens andere koek dan Niclas Pedersen.

Ajax haar eigen sterspeler, Luis Suárez, zei al eens over Ooijer: “Ik begrijp die man niet, hij moet altijd ruziemaken met mij, vanaf minuut één.” Dat is precies de over-mijn-lijk-mentaliteit die Ajax ontbeerde. Recent tegen PAOK en FC Groningen werd dit nogmaals duidelijk. Ooijer, die geen moeite zal hebben met een bijrol, kan die mentaliteit ook overdragen op de jeugdige spelers van de Amsterdammers.

Zitten er dan nog haken en ogen aan deze deal? Ja, natuurlijk. Het salaris van Ooijer zal niet mals zijn. Daarnaast heeft Ajax dus al twee centrale verdedigers onder contract staan, die ook een aardig zakcentje verdienen. Één van die twee mannen verkopen zou deze transfer een stuk logischer maken.

Maar ook zonder verkoop geldt deze transfer niet als miskoop. Ooijer heeft Ajax nog genoeg te bieden. Al was het alleen maar om zijn streken.

Foto van Ajax.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s