Wat doet Gigi Becali nog in het voetbal?

Het duurde even, maar Gigi Becali, de controversiële voorzitter van Steaua Boekarest, is weer in het nieuws. Ditmaal stapt coach Victor Piturca op bij de Roemeense recordkampioen, omdat de voorzitter zich weer eens teveel bemoeit met de manier waarop de club getraind wordt. De oefenmeester had deze zomer zijn toezegging aan de club gegeven, onder voorwaarde dat Becali zijn mond zou houden. Dat was de flamboyante preses echter niet van plan. “Dan moet ik tongkanker krijgen,” was zijn veelzeggende antwoord. Het is het zoveelste incident tijdens het voorzitterschap van Becali. Een bloemlezing van de afgelopen vijf jaar.

onlinesportro
George ‘Gigi’ Becali is een Roemeens zakenman en politicus, die sinds juni 2009 ook een zetel heeft in het Europees parlement namens zijn land. Hij verdiende zijn geld door een slimme ruiltruc met het Roemeense leger. Becali, toen nog zonder eigen landbezittingen, wist een deal te sluiten om een groot stuk land op vijftien kilometer van de hoofdstad Boekarest te ruilen met het land dat het leger bezat. Dat was een stuk van eenzelfde grootte, dat wel in de hoofdstad lag. Toen Becali de deal had beklonken, kocht hij snel het stuk land buiten de hoofdstad, om het zo daadwerkelijk te ruilen en later tegen de veel hoger geworden grondprijs te verkopen aan bouwbedrijven. Deze gehele affaire werd zowel in 2005 als in 2007 onderzocht door de Roemeense FIOD, maar tot nu toe zonder resultaat.

ANAF - BECALI - CONFERINTA

Dat brengt ons bij de voetbaldaden van Becali. Sinds zijn voorzitterschap komt de club veelal in het nieuws door de daden van de eigen voorzitter, en minder door sportieve prestaties. Zo bood hij in 2006 100.000 euro aan iedere geïnteresseerde club die zijn doelman, Carlos Fernández over wilde nemen. Becali schold, eveneens in 2006, een aantal bestuursleden van CFR Cluj de huid vol op tv, en maakte antisemitische opmerkingen. Na deze schorsing, die anderhalf jaar duurde, bedreigde hij in april 2007 een scheidsrechter, wat hem weer op een schorsing kwam te staan, ditmaal van zes maanden. In mei 2007 besloot Becali in een vlaag van nationalisme om alle buitenlanders uit de selectie van Steaua te halen, en zo met een geheel Roemeense ploeg verder te gaan. Hij sloot een maand later de legende Gheorghe Hagi in de armen, om hem vervolgens twee maanden later tot de grond toe af te branden, nadat deze de tip om aanvoerder Mirel Radoi als verdediger te gebruiken in de wind sloeg. “Hij moet maar luisteren, anders volgt ontslag,” waren de harde woorden van Becali in september 2007. Twee dagen later stapte Hagi op. En passant maakte Becali 5,5 miljoen euro vrij voor een mogelijke EK-winst van Roemenië in 2008, maar dat bedrag werd door de Roemeense bond geweigerd.

Om toch nog kampioen te kunnen worden in het seizoen 2007/2008, bood Becali op de laatste speeldag een bedrag van 1,7 miljoen euro aan Universitatea Cluj, wanneer het stadsgenoot CFR Cluj van een overwinning zou houden. Dit gebeurde niet, en er werd een onderzoek ingesteld naar de omkoping, dat (zoals wel vaker) niets opleverde.

Coach Mario Lacatus hield het ook niet lang uit bij Steaua, maar Becali weigerde de beste man zelf te ontslaan. In oktober 2008 pakt Lacatus uit eigen wil zijn biezen, nadat Becali in de media zegt dat hij Lacatus “liever genoeg touw geeft om zichzelf op te hangen.”

Dan volgt december 2008, waarin Becali zijn conditietrainer ontslaat omwille van zijn geloof. Yuksel Yesilova was overtuigd moslim, en dat zorgde volgens Becali voor een onwerkbare situatie. “We kunnen geen moslim in een team hebben, dat een kruis op de shirts en op de bus heeft staan.” Eveneens laat Becali zich diverse malen uit tegen homoseksualiteit in het voetbal.
sportingnewsro

Cristiano Bergodi was eveneens geen lang leven beschoren als hoofdtrainer. Nadat hij in de zomer het takenpakket van interim-trainer en assistent Pedrazzini overnam, wordt Bergodi in september 2009 al ontslagen nadat hij voorzitter Becali geen toestemming verleent om de kleedkamer binnen te komen. Dit is tegen het zere been van de bemoeizuchtige patron. “Ik kan niet samenwerken met iemand die mij beledigd heeft. Hij heeft me te kijk gezet.”

Een anonieme speler klapt diezelfde maand nog uit de school bij het programma Fanatik Show. Hij is, net als vele spelers, de bemoeienis van de voorzitter zat. Gelukkig voor de groep krijgt Becali in april 2010 zijn zoveelste schorsing. Eerst volgt een halfjaar schorsing wegens beledigende opmerkingen aan het adres van Florin Prunea, coach van het rivaliserende Dinamo Boekarest. Een week daarna beledigt Becali de Roemeense bond vanwege de hoge straf, en hij krijgt er meteen een halfjaar bij.

Ondanks dat alles, blijft Gigi Becali zich bemoeien met ‘zijn’ Steaua. Het vertrek van Piturca is het zoveelste trieste feit van de xenofobische controlfreak, die zich echt moet afvragen wat hij nog in het voetbal te zoeken heeft. Anders kan hij altijd nog een cursus volgen om zelf hoofdtrainer te worden, en het heft in eigen hand nemen. Zoals Dmitry Piterman deed bij Deportivo Alavés. Niet dat die stap een succes werd, maar Becali kan het vast beter. Dat zal hij zelf zeker denken.

Foto’s via Myromania.it, Onlinesport.ro en Sportingnews.ro

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s