Catenaccio.nl: Vitesse haalt voetbalschurk binnen

Vitesse probeert dit jaar het financiële monster te verslaan door een rijke geldschieter binnen te halen. Deze Georgiër, Merab Zhordania, is een bekende van Roman Abramovich. Hij is bereid om miljoenen te investeren in de Arnhemmers, in ruil voor complete zeggenschap bij de club. Hiermee haalt Vitesse tegelijkertijd een suikeroom en een potentieel monster binnen. Catenaccio onthult de ware aard van de man die, na Karel Aalbers, de club aan de afgrond zal brengen.

jordaniaaa

Connecties
Volgens een meerderheid van de Georgische pers is deze overname mede mogelijk gemaakt door de bekendste oliesjeik van de wereld, Roman Abramovich. De eigenaar van Chelsea FC zou zijn vriend Zhordania de positie bij Vitesse hebben aangeraden. Dit schijnt een geheel nieuw licht op de overname, doordat Abramovich ook al een veel genoemde naam is in het corrupte netwerk van Kia Joorabchian, oprichter van investeringsmaatschappij MSI (o.a. eigenaar van de transferrechten van Carlos Tevez en Javier Mascherano). Na het vertrek van zaakwaarnemer Vlatko Lemic bij PSV, die onder meer zorgde voor de transfers van Alex, Alcides en Rajkovic, had dit netwerk geen voet meer aan de grond in Nederland. De overname van Vitesse biedt hen opnieuw een houvast. Indirect is dit meteen bevestigd door Zhordania zelf tijdens de persconferentie, door te zeggen dat hij Robinho naar Arnhem wil halen. De Braziliaan zit ook in het MSI-netwerk, en werd daarom in het verleden bijna aan PSV overgedaan, totdat Real Madrid ten tonele verscheen.

Voetbalbond
Vitesse-fans kunnen alvast prijsverhogingen verwachten. Bij de Georgische voetbalbond werden namelijk de prijzen voor interlands maar liefst drie keer verhoogd. Toen de minister van sport en cultuur hier wat van zei, liet de dictator zijn tanden zien, de minister mocht wedstrijden niet meer vanuit de ereloge bekijken. Zo was de enige controle die Zhordania had, de controle van zijn eigen personeel.

Een oud-werknemer vertelde dat “de zaken van Zhordania afschermen” het enige was waar bondsmedewerkers mee bezig waren. Van de scheidsrechters, tot de bond van het vrouwenvoetbal, iedereen had de taak om Zhordania op zijn plek te houden. Zo had hij bijvoorbeeld een stemsysteem waarbij vertrouwelingen van Zhordania veel stempunten had, zodat beslissingen gemakkelijk doorgang vonden. Aangezien geen organisatie de Georgische voetbalbond mocht controleren had Zhordania dan ook vrij spel voor zijn duistere praktijken. Wanneer de staf in 2002 dan toch een grote mond kreeg, ontsloeg Zhordania ze zonder pardon. Zhordania is een man die je zeer zeker niet moet tegen spreken.

De feiten
De 49-jarige Georgiër werd in het verleden diverse malen beschuldigd op financieel gebied. De eerste zaak die bekend is dateert al van jaren geleden. Eind jaren negentig kwam Zhordania in het nieuws omdat hij beschuldigd werd van belastingontduiking. Het zou hierbij gaan om een bedrag van omgerekend vijftien miljoen euro. Echter werd de zaak geseponeerd wegens een gebrek aan bewijs.

Na zijn beslommeringen bij de nationale voetbalbond van Georgië komt de kersverse voorzitter van Vitesse wederom in het nieuws. En wederom gaat het om belastingontduiking. Zhordania was eind 2003 op weg om naar Frankrijk te vertrekken toen hij werd opgepakt. Na een maand achter slot en grendel te hebben gezeten kwam hij vrij: op borgtocht van iets meer dan een kwart miljoen euro.

Anderhalf jaar later, in april 2005, werd Zhordania wederom gearresteerd. Ditmaal niet vanwege belastingontduiking, maar wegens oplichting en verduistering. Hij zou eind jaren negentig ruim acht ton hebben overgemaakt van de rekening van Dinamo Tbilisi, waar hij destijds voorzitter van was, naar een privérekening in Zwitserland. Maar na een paar maanden was de controversiële Georgiër weer vrij. Na betaling van, jawel, een borgsom.

Waarom Vitesse?
Maar wat moet meneer Zhordania met Vitesse? Het antwoord ligt al in de vraag verscholen; eigenlijk helemaal niets. Hij geeft niets om de club, geeft niets om de supporters en al helemaal niets om het bestuur. Het enige waarin hij geïnteresseerd is, is zijn eigen portemonnee. Geld verdienen door middel van belastingontduiking, dubieuze transacties, tekengelden en wedstrijden fixen. De snelste manier om dit te doen is door succes te boeken. Dus zocht Zhordania naar een club waar dit alles mogelijk was.

Toevalligerwijs staat Vitesse nou juist bekend als FC Hollywood aan de Rijn. Bij Vitesse kan werkelijk alles. Zo kende de club al de dubieuze voorzitter Karel Aalbers en liepen eerdere overnames van een Chinese bank, Rocky Tuankotta en Britse beleggers op niets uit. In diezelfde periode haalde de club een stortvloed aan opmerkelijke spelers. Dejan Stefanovic, Mahamadou Diarra, Matthew Amoah, Haim Megrelishvili, Nenad Grozdic, Dragoslav Jevric, Marian Zeman, Aleksandar Rankovic, Aleksandar Ilic, Igor Gluscevic, Vladimir Stojkovic, Juan Lorca, Danko Lazovic, Balázs Rabóczki en Dalibor Stevanovic. Allemaal afkomstig uit handen van tussenpersonen in Servië, Israël en Afrika. Dit weet Zhordania ook, wat Vitesse voor hem een interessante club maakte.

Daarnaast heeft Vitesse ook al jaren de potentie om aan te sluiten bij de Nederlandse top. Dit lukte al bijna rond de eeuwwisseling en dit zou ze nu alsnog kunnen lukken. Vitesse heeft namelijk een groot stadion, een enorm achterland en een goede jeugdopleding. Als daar dan succes bijkomt, is de kans groot dat ze zich definitief bij de top gaan nestelen, net zoals FC Twente, ook door het grote achterland. Het achterland van Vitesse verklaart ook meteen waarom er afgelopen week geruchten kwamen rond een overname van NEC door Abramovich. Tijdens de persconferentie werd ook duidelijk dat er met AZ gesproken was, maar die zagen al eerder dat hun achterland klein was. Daarnaast heeft AZ onder trainer Verbeek een nieuwe koers ingeslagen, die onze vriend uit Georgië niet is bevallen.

Kortom: Vitesse is de ideale club voor Zhordania. Ze hebben een dubieus en geruchtmakend verleden, de potentie om mee te doen in de top en zijn niet bang om hun handen af en toe vies te maken. Een match made in heaven.

Worst-case scenario
Hoewel Vitesse alles heeft om Europees voetbal te spelen (het stadion, een prima ontwikkelde jeugdopleiding en een ruime achterban), wijst niets er voorlopig op dat dit het doel is van onze Georgische vriend. Sterker nog, gezien de achtergrond van Zhordania kan Vitesse het lelijke eendje van de Eredivie worden. We schetsen even een worst-case scenario.

Elke speler die momenteel in loondienst is, wordt verkocht om plaats te maken voor een nieuw elftal. Een elftal van jonge Oostblokkers, vooral Georgiërs, opgevuld met enkele Chelsea-huurlingen. Jammer genoeg voor de trouwe Vitesse-fan zijn deze jonge gasten nog niet klaar voor de Eredivisie. Ze zijn te groen achter de oren om elke week te presteren en het wordt een seizoen van ups (Ajax en PSV worden vernederd in hun eigen huis) en downs (thuis krijgt Vitesse het mandje vol tegen Excelsior en De Graafschap). Het vreemde land waarin ze verblijven en waar ze maar moeilijk aan kunnen wennen, helpt ook niet om hun volledige potentieel te tonen. Er zullen in het begin nog ruwe diamanten tussen die het niveau omhoog tillen, maar eens ze hun transfer beet hebben, haalt Vitesse, nee, Zhordania, vervangers van mindere kwaliteit. Hierdoor is er op termijn van Europese ambitie absoluut geen sprake meer en zweeft het elftal opnieuw boven de degradatiezone.

Maar het doel van Zhordania is bereikt. Zijn eigen Oostbloktalenten hebben een Nederlands paspoort verworven en zijn zo interessanter voor de Engelse, Spaanse of Italiaanse clubs. Want ja, een enkeling had toch het karakter en de kwaliteiten om die stap hogerop te zetten. Dollartekens in de ogen van Zhordania, en een goedgevulde privérekening met witgewassen geld is het gevolg.

Wat er gebeurd is met de ziel van Vitesse? Die is spoorloos verdwenen. De band tussen spelers en fans neemt week na week af. De jeugd breekt ook niet meer door en zoekt andere oorden op. De enkeling die toch het wedstrijdformulier haalt, is eenzaam tussen al die Oostblokkers. In zijn eigen land, in zijn eigen streek, in zijn eigen club is juist hij de vreemdeling.

Pure onzin? Nee hoor. SK Beveren is het bewijs dat deze theorie geen fictie is, maar mogelijk de keiharde realiteit. Toen Jean-Marc Guillou er in 2002 technich directeur werd, bestond de spelerskern een transferperiode later uit een dozijn Ivorianen, aangevuld met enkele Arsenal-huurlingen. Björn Vleminckx, huidig NEC’er, was er de enige Belg in de A-kern. Guillou zijn macht als technisch directeur was nog redelijk beperkt, en zijn bedoelingen waren goed, dus stel je maar eens voor wat iemand kan doen als hij alle macht heeft. Iemand zoals Zhordania, de nieuwe eigenaar van Vitesse.

Zo geweldig is deze hele overname dus ook weer niet. Toegegeven, het zou natuurlijk kunnen dat Zhordania straks wel het beste voor Vitesse wil. Die kans lijkt alleen heel klein, als we goed kijken naar de geschiedenis van de beste man. De Arnhemmers lijken niet geleerd te hebben van het turbulente verleden, dat hen al eerder aan de rand van de afgrond bracht. Laten we hopen dat het voor Vitesse allemaal meevalt.

Dit artikel is geschreven door: Gino, Pieter, Glenn, Wout en Jasper

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s