Wie is de schuldige in de zaak Fabregas?

De zomer van 2010 zal op de transfermarkt misschien wel herinnerd worden als de zomer van Fabregas. Zoals de Amerikaanse NBA gedomineerd werd door de ‘Summer of LeBron’ en de mogelijke bestemmingen van het troetelkind van Nike, zo was de Spaanse spelmaker van Arsenal ook constant in het nieuws. Zijn bestemming was echter vanaf het begin van de zomer duidelijk: FC Barcelona. Uiteindelijk kwam het toch niet tot een transfer, doordat beide partijen zich bedienden van spierballentaal. Arsenal wilde haar sterspeler koste wat kost niet kwijt, en Barcelona wilde nooit te diep in de buidel tasten na het fiasco met Zlatan. Hebben beide clubs eigenlijk wel juist gehandeld?

DV800608

Morele waarden

Om te kunnen beoordelen of zowel Arsenal als Barcelona juist gehandeld heeft in deze transfersoap, kijken we naar de morele normen en waarden die vandaag de dag gelden. Tegengestelde berichten komen meer dan eens voor , en ook de manipulatie van een speler die in dienst is bij een ander behoort tot het vaste repertoire aan trucjes in de mondiale voetbalwereld.

Schuldige?

Deze twee teams hebben zich hier allebei schuldig aan gemaakt. Barcelona begon met een mediaoffensief door haar eigen spelers, geleid door Xavi, Iniesta, Valdes en Lionel Messi. Fabregas speelde in zijn hoofd al bij Barcelona. Hij zou na de zomer naar Camp Nou komen, daar was geen twijfel over. Om er nog een schepje bovenop te doen, was er de wellicht beschamende vertoning tijdens de huldiging na het wereldkampioenschap. Ex-blaugrana Reina had een toneelstukje in petto met Puyol en Piqué, waarbij Cesc tegen zijn wil een Barcelona-shirt aangetrokken werd. De captain van Arsenal was zichtbaar niet op zijn gemak toen hij het shirt zag, en wist niet hoe snel hij het uit moest trekken. Tevens waren de onderhandelingen die Barcelona deed, niet echt chique te noemen. Een eerste bod was in de dertig miljoen, dat (begrijpelijk) van tafel geveegd werd. Daarna kwam er nog slechts één verbeterd bod binnen bij Arsenal, veertig miljoen euro. Take it or leave it. Is dat een ethische manier van zaken doen? Maar ook Arsenal beriep zich op moddergooien. Een jaar eerder al zelfs, toen manager Wenger riep dat hij dan wel op Messi zou gaan bieden. Tijdens het WK gooide hij daar nog een schepje bovenop. De Fransman hekelde de manier van benaderen vanuit Barcelona, en had liever gezien dat dit soort onderhandelingen niet in de publiciteit gedaan werden. Hij deed in overleg met voorzitter Peter Hill-Wood een tegenbod van 80 miljoen pond (92 miljoen euro). Dat is een bedrag dat niet alleen veel te hoog is voor wat voor speler dan ook (incl. Cristiano Ronaldo), het brengt bovendien een schrikreactie teweeg. Niet alleen bij de geïnteresseerde koper, maar ook bij de ‘handelswaar’, in dit geval Fabregas. Onzekerheid en ontevredenheid zouden mogelijke gevolgen kunnen zijn van zo’n handeling, wat gemakkelijk tot mindere prestaties leidt. Zit Arsenal erop te wachten dat Fabregas een jaar onder zijn niveau presteert, om hem daarna tegen een gereduceerd bedrag alsnog over te doen? Is dat ethisch omgaan met werknemers?

Managen

De transfersoap van Cesc Fabregas is een schoolvoorbeeld van de manier waarop de huidige voetbalwereld in elkaar zit. Men zag het eerder bij de zaak rondom Ribéry, dit zijn dilemma’s waar managers vrijwel dagelijks mee te maken hebben. Daarom is het ook moeilijk om te zeggen wie er in deze discussie gelijk heeft. Het zou beide clubs sieren als ze in het vervolg de zaken netjes houden, zodat ze zowel op het veld als in de bestuurskamer een voorbeeld vormen voor de rest. Wie is volgens jullie de schuldige? Laat je mening horen! Foto van Frankstevalo.blogspot.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s