Roberto Mancini verkracht het voetbal

Manchester City speelde zaterdagmiddag kleurloos 1-1 gelijk tegen Blackburn Rovers. Het is het soort uitslagen dat je onderhand verwacht van een ploeg die door Roberto Mancini getraind wordt. Met alle middelen die hij ter beschikking heeft, weet de Italiaan het telkens te presteren om tenminste vier beenhouwers op het middenveld te gooien. Een frivool genie als David Silva wordt compleet misbruikt op de flank, waar hij geïsoleerd en doelloos rondloopt. Deze visie van Mancini verkracht het voetbal bij Manchester City.

breakingfootballnews

In de afgelopen seizoenen hebben diverse technisch onderlegde spelers de Citizens aangedaan. Echter, nog geen enkele van die spelers wist echt te slagen. Robinho, Elano, Ireland en Jô, allen pasten ze niet in de visie van trainer Mancini. Met Mario Balotelli en David Silva kocht de coach er nog maar eens twee nieuwe creatievelingen bij. Alsof hij ze ooit goed gaat gebruiken?

Mancini was blij met de aankoop van beide spelers, maar volgens mij lachte hij als een boer met kiespijn. Ook in zijn tijd bij Inter stond hij bekend als een behoudende coach, die tenminste met drie controleurs aantrad, tegen welke ploeg dan ook. Inter won onder Mancini enkel landstitels, doordat de concurrentie te zwak was na het Calciopoli-schandaal in de zomer van 2006.

Silva en Balotelli lopen het risico om dezelfde weg te bewandelen als hun voorgangers. Mancini speelt liever met Yaya, De Jong en Barry op het middenveld te hakken dan een spelmaker in zijn team te passen. Daarom moet men niet verbaasd zijn als Silva na een jaartje alsnog naar Barcelona trekt, en Balotelli met hangende pootjes terugkeert in Milaan, bij surrogaatvader Moratti.

Het ergste is dat Mancini tijdens zijn profcarrière zelf een creatieve schaduwspits was. Dat maakt zijn trainersopvatting des te opmerkelijker. Waar ging het mis in zijn opleiding tot trainer?

De Italiaan houdt in het geval van spelmakers zijn eigen X-factor audities, zo lijkt het. Zo gaat dat als je onnoemelijk veel geld uit kunt geven. Mancini heeft nu zijn zinnen gezet op Javier Pastore, de Argentijn van Palermo. Hij zou na de winterstop het volgende voetbalslachtoffer moeten worden. Lekker wegkwijnen op de comfortabele stoelen in de dugout, of gapend het gras tussen je tenen uitpulken aan de zijlijn, omdat toch alles door het centrum wordt gespeeld.

Mancini vernedert zijn creatieve parels week na week, in plaats van ze te laten schitteren. Zoiets draagt bij aan de verkrachting van het voetbal, en dat zou eigenlijk verboden moeten worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s