Nigel de Jong mag geen eenling zijn

Nigel de Jong werd gisteren op de nationale TV gebrandmerkt als een crimineel. Hugo Borst chargeerde hopelijk, door te stellen dat hij levenslang geschorst moest worden. Vandaag verwijderde bondscoach Bert van Marwijk de middenvelder uit zijn selectie. De Jong is een beenhouwer, een notoire schopper die zich geen andere raad weet dan spelers moedwillig te blesseren. Hij moet hangen. Gaan we door deze hetze niet voorbij aan het eigenlijke punt dat gemaakt moet worden?

nigel-dejong_1731521c

In Studio Voetbal werd er gisteren breeduit gepraat over de zogenoemde ‘horrortackle’. Nigel de Jong, speler van Manchester City, kwam onbesuisd en hard in op de bal, waarbij hij ook de benen van Newcastle-aanvaller Hatem Ben Arfa meenam. Die brak zijn kuit- en scheenbeen, en moet minstens zes maanden toekijken. Gary Lineker, zelf oud-prof, noemde het bij de Engelse BBC een ‘unlucky tackle’, en ging door met zijn programma. In Nederland dacht men daar anders over.

Het was een schandalige charge, aldus het panel van de NOS. Analisten en columnisten zijn volgens Hugo Borst de enige partijen die roepen dat de middenvelder niet meer opgeroepen mag worden. De Jong is een recidivist, en moet aan de schandpaal genageld worden.

Hiermee gaat Borst, en met hem vele anderen, voorbij aan de meest belangrijke zaak die dit voorbeeld moet ondersteunen. Strengere schorsingen voor zulk soort overtredingen, ook achteraf. Dit moet niet een zaak zijn die om één persoon, Nigel de Jong draait. Dit moet een zaak zijn die het hele voetbal beter moet maken.

Wanneer men De Jong als voorbeeld neemt, zou men vanaf nu ook overtredingen zoals die van Wout Brama, Karl Henry (2), en Mariga hard moeten bestraffen. Gelijke monniken, gelijke kappen. Ik ben helemaal voor algemeen strengere schorsingen voor zulk soort overtredingen. Voor het moedwillig blesseren van een tegenstander, mogen ze de dader bijvoorbeeld van mij net zolang schorsen als het slachtoffer aan revalidatietijd nodig heeft. Daar wordt het spel alleen maar beter op. Maar, straf ze dan wel allemaal. Een eenling eruit pakken heeft weinig effect. De houthakkers zagen lekker door.

Pas wanneer we op dit gebied strengere schorsingen hebben en die ook effectief naleven, zullen dit soort incidenten uit het voetbal verdwijnen. Dat gaat niet door één persoon als zwart schaap te betitelen. Ook niet als het de ‘recidivist’ De Jong betreft.

Foto van Telegraph.co.uk

Advertenties

One thought on “Nigel de Jong mag geen eenling zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s