Wat gebeurde er bij ‘Puerta 12’?

Woensdag 23 juni 1968. Estadio Monumental bereidt zich voor op een van de meest opwindende wedstrijden uit Argentinië. Het is tijd voor de Superclasico tussen gastheer River Plate en aartsrivaal Boca Juniors. Het stadion is totaal uitverkocht voor dit duel. 90.000 mensen zijn getuige van een verschrikkelijke gebeurtenis. De tragedie verlamt heel Argentinië.

1287000533_0
Maar liefst 71 fans vinden de dood tijdens deze ramp, waaronder veel Boca-aanhangers. Niemand wist dat toegangspoort 12 gesloten was. Het gevolg was dat de ontzettend grote menigte supporters zich vastliep op één punt, wanhopig zoekend naar een doorgang. Veel kinderen en tieners vonden de dood, meer dan 100 mensen raakten gewond. De ware toedracht van deze ramp is nog altijd niet opgehelderd.

Er zijn wel beschuldigingen. Sommige supporters zeiden dat de deur geblokkeerd was, anderen dat deze volledig gesloten was. Zelfs de politie werd aangehaald als oorzaak, omdat zij gedwongen waren om geweld uit te oefenen op fans, waardoor de paniek ontstond. Verschillende bestuursleden van River Plate hebben zich in de rechtbank moeten verantwoorden op grond van vermeende nalatigheid. Zij lieten echter niks los.

1287000533_extras_ladillos_1_0

Plaquette ter nagedachtenis

“‘Puerta 12’ is een klassiek mysterie geworden. Niemand weet wat er gebeurd is.” Het is in Argentinië een veel gehoorde uitspraak. De Argentijnse krant ‘Clarin’ had de gelegenheid om een aantal overlevenden van de ramp te interviewen. “Tien minuten voor het laatste fluitsignaal was poort 12 gesloten. We moesten door de drukte via een andere uitgang naar buiten.” Veel gehoord is het commentaar op de staat van de uitgangen. “Het was er donker en de vloeren waren spekglad. Het was in die gang alsof er een auto op je inreed.”

Zwijggeld
Na het incident heeft de Argentijnse voetbalbond AFA besloten om geld te doneren aan de gewonden en families van slachtoffers, op voorwaarde dat zij zich niet roerden. Niet bij River Plate, niet bij de bond zelf en niet in de pers. De meesten van hen gaan akkoord met deze opmerkelijke voorwaarden. Anderen zijn blijven vechten om de waarheid boven tafel te krijgen. River Plate en justitie zouden onder één hoedje hebben gespeeld, maar die zaak is nooit voorgekomen, zodat de daders van deze tragedie nog altijd niet zijn gevonden.

Een Argentijnse regisseur maakte in 2006 een documentaire over dit ongeluk, waarbij hij de oorzaak van deze tragedie boven water probeert te krijgen. Hij tracht zo deze zaak, die het hele land schokte, een gezicht te geven. Dit wordt ondersteund door een website waarop foto’s en verhalen staan van ooggetuigen. Op het moment van schrijven is deze site echter niet te bezoeken.

puerta12b

Talloze verloren schoenen

De wedstrijd zelf eindigde in een doelloze 0-0, maar het resultaat was helaas van ondergeschikt belang op die dag. Niet veel later kreeg de toegangspoort een naamsverandering, deze heet tegenwoordig ‘Poort L’, naar de twaalfde letter van het alfabet. 42 jaar na dato is de oorzaak van deze tragedie nog steeds niet boven water. Om die reden blijft men massaal hopen. Ooit komt er duidelijkheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s