Pato kon eigenlijk niet meer voetballen

Komende dinsdag staat het Real Madrid van José Mourinho tegenover AC Milan in het eigen Bernabéu. Het is een weerzien van twee topteams, die vorig seizoen ook al de degens kruisten in de groepsfase van de Champions League. Alexandre Pato was in Madrid de grote man aan de kant van AC Milan. Met twee doelpunten gaf hij zijn eerste grote affiche op Europees topniveau een heel mooi gouden randje. En dan te bedenken dat hij bijna geen profvoetballer was geworden. Als kind vreesde Pato namelijk dat hij het voetbal gedag moest zeggen.

alexandrepato_468x524
“Toen ik 11 was, voordat ik naar Internacional kwam, brak ik mijn linkerarm tweemaal op dezelfde plaats. Ze ontdekten toen bij mij een tumor, en mijn eerste gedachte was dat mijn arm geamputeerd zou moeten worden.”

De angsten van de jonge Braziliaan waren niet ongegrond. Zijn aandoening, de tumor, was absoluut niet te combineren met een sport als voetbal, waarbij fysieke duels aan de orde van de dag zijn. Door schokken op de arm kon zijn ledemaat keer op keer breken. De familie van Pato zocht naar advies van diverse specialisten, maar geen enkele specialist kwam tot een eenduidige conclusie. Totdat Paulo Roberto Mussi bezocht werd, een orthopedisch chirurg in het geboortedorp van de jonge speler. “Ik had een tumor, een zogeheten cyste in mijn beenderen, die de buitenkant van het bot verzwakte, totdat het de breekbaarheid van een eierschaal had.”

Mussi besloot om Pato te opereren. De tumor werd verwijderd, en het gat werd gevuld met een bottransplantaat uit de heup van de speler, plus het bot van een donorbank. “Zonder ingrijpen had ik nooit meer kunnen voetballen. Bij ieder duel, bij iedere val, had ik mijn arm weer kunnen breken.”

Zes maanden duurde de revalidatieperiode. Zijn talent deed vervolgens de rest: Internacional contracteerde hem in 2002, toen hij slechts dertien jaar oud was. Op 17-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut met een doelpunt en twee assists tegen Palmeiras, en nog geen halfjaar later legde grootmacht AC Milan 22 miljoen euro op tafel voor Pato. Hij moet in Milaan nog altijd zijn torenhoge belofte invullen. Twee doelpunten in het Bernabéu zouden het ongetwijfeld goed doen bij de fans.

Foto van Daily Mail

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s