Nani & Clattenburg ondermijnen fair play

Manchester United won zaterdag met 2-0 van Tottenham Hotspur, mede dankzij een controversieel doelpunt van de Portugees Nani. De beelden van de goal gingen de hele wereld over. Op die beelden is te zien dat de Mancunian het uitschreeuwt nadat hij gebruik heeft gemaakt van de misverstanden tussen keeper Gomes en scheidsrechter Mark Clattenburg. Dit steekt de liefhebber in mij. Het is geen fair play.

fifa_fair_play_qyja
Het incident vond plaats in de 84e minuut, toen Nani het vijandige strafschopgebied in rende. Op zoek naar het contact met Younes Kaboul ging de Portugees gretig naar het gras, met zijn handen stevig om de bal geklemd. Toen scheidsrechter Clattenburg echter gebaarde dat er niets aan de hand was, kronkelde Nani over het gras, kokend van woede. Spurs-doelman Gomes pakte de bal op, in de veronderstelling dat hij een vrije trap mocht nemen door de handsbal. Clattenburg was dit echter volledig ontgaan waardoor hij door liet spelen, en terwijl Gomes om duidelijkheid vroeg van de scheids, was Nani, plots in de kracht van zijn leven, er als de kippen bij om de bal in het doel te werken. 2-0 voor United, wedstrijd gespeeld.

Ware het niet dat de grensrechter het incident wel had gezien, en met zijn vlag omhoog stond. Tottenham beklaagde zich daardoor terecht bij de scheidsrechter, waardoor die genoodzaakt was om te gaan overleggen met zijn assistent. Clattenburg gaf aan dat hij voordeel gaf aan de Spurs in deze situatie, om zo het tempo in de wedstrijd te houden. De goal bleef zodoende staan, Tottenham kreeg zelfs nog geel wegens protesteren.

Wat mij het meeste steekt in deze situatie, is het hypocriete gedoe omtrent fair play. Constant wordt er door voetbalbonden, clubs en zelfs spelers op gehamerd dat er vooral respect getoond moet worden. Richting de tegenstander, richting de leidsmannen, en richting de regels van het spel.

Hier was absoluut geen sprake van fair play. Nani zijn theatrale val en daaropvolgende handsbal zijn twee dingen die verbannen horen te worden uit de sport. Iemand die zo nadrukkelijk op zoek is naar een penalty, dat hij daarna meteen de bal opeist, verdient zelf een gele kaart, en wellicht een boete. Dat irritante gedoe in de zestien moet eens afgelopen zijn. Je maakt zo de regels van het spel ten schande.

Nog erger was het feit dat Nani na zijn eigen schwalbe en handsbal zo brutaal was om de bal van Gomes af te pakken, terwijl er duidelijk sprake was van een miscommunicatie tussen scheidsrechter en veldspelers. Vervolgens juicht de Portugees alsof hij zojuist de beslissende treffer in de Champions League heeft gescoord. Toegegeven, het is een excentrieke speler, maar dit kon ook wel ingetogener. Zo toon je geen respect voor je tegenstander.

Natuurlijk gaat ook scheidsrechter Clattenburg niet vrijuit. Dat hij het tempo in de wedstrijd wil houden, is een prima zaak. Maar, leg dan wel goed uit aan alle betrokkenen, wat er aan de hand is. In een situatie waarin zoveel gebeurde in korte tijd, is het van belang om bovenop de situatie te staan, en niet als een malle weer richting de middenlijn te rennen om een goede veldpositie in te nemen voor de volgende lange bal. Daarin maakte Clattenburg een cruciale fout, waardoor het misverstand met Gomes ontstond.

De Spurs zijn zaterdag de dupe geworden van een verkeerde beslissing van de scheids, en een zeer onsportieve profvoetballer. United-fans zal dat echter worst zijn. Zij zullen wijzen op het feit dat de scheidsrechter aangaf dat er doorgevoetbald mocht worden, en dat de handsbal van Nani niet als zodanig beoordeeld hoeft te worden. Zij veroordelen het gedrag van hun eigen speler ook niet zozeer, wat ook logisch is. Maar stel je eens voor dat je bij de tegenstander hoorde. Dan is dit toch onrecht?

Waren er nog maar voetballers zoals Paolo Di Canio, die dit soort situaties (hoewel niet geheel vergelijkbaar) tenminste respectvol oplosten. Dat is pas fair play.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s