Waar haalt Martin Jol het lef vandaan?

Ajax beleefde een turbulent weekeinde, na de met 1-0 verloren wedstrijd tegen ADO Den Haag. Uitgerekend in de eigen ArenA werden de Amsterdammers verslagen door een team dat op de klassieke Ajax-manier trachtte te spelen. Met buitenspelers. De Haagse trainer van Ajax, Martin Jol, moet vol jaloezie toe hebben gekeken hoe een oud-Ajacied wel het juiste voetbal op de mat wist te leggen. Hij liet zich dan ook in duidelijke bewoordingen uit na afloop. “Nu heb ik eigenlijk geen echte buitenspelers. Geef me een zak met tien miljoen euro en ik kom er wel uit.” Waar haalt hij het lef vandaan?

southamptonvajaxpreseasonfriendlyd-f_bxbx2nrl1

Nog maar eens tien miljoen in de bodemloze put gooien die het aankoopbeleid van Jol heet? Nog maar eens tien miljoen investeren die grotendeels ten goede komt van vriendjes van Jol en diens zaakwaarnemer Mino Raiola? Als ik mij even Ajax waan, zeg ik pertinent nee.

De aankopen van Jol moeten allemaal, ook El Hamdaoui, nog hun waarde bewijzen. Leuk hoor, dat Mounir een aantal mooie goals maakt. Het is ook een prima speler verder, maar wel iemand die in het systeem moet passen zoals dat zo mooi heet. Sinds hij in de punt van de spits loopt, is de ster van dit Ajax, Luis Suarez, ondergesneeuwd. Ook potentieel A-international Siem de Jong is totaal de weg kwijt, daar waar hij vorig seizoen nog één van de revelaties in de Eredivisie was. De aankoop van El Hamdaoui laat Ajax als collectief niet beter voetballen. Dat is het signaal van een slechte transfer.

Voorts ben ik geïnteresseerd hoe het bestuur van de Amsterdamse club reageert. Martin Jol kreeg vanaf zijn aanstelling ongeveer carte blanche wat betreft transfers, en wist zo de club te verblijden met de transfers van De Zeeuw, Lodeiro, Atouba, Tainio en Mido. Enkel de eerstgenoemde heeft op dit moment een basisplaats bij Ajax. Het zou daarom te gek zijn als het bestuur Jol maar laat aanmodderen, en zodoende danst naar de pijpen van de norse Hagenees. Rik van den Boog moet zijn trainer tot de orde roepen. Als je twee jaar lang voor pak hem beet twintig miljoen euro mag uitgeven, en dan nog steeds geen eenheid weet te maken van een toch al kwalitatief hoogwaardige selectie, dan mag je de trainer ook best bekritiseren. Vooral als hij dit soort uitspraken doet.

Als het aan mij lag, dan kreeg Martin Jol nog geen rooie cent. Met zijn onbegrijpelijke bedelactie stelt hij vraagtekens bij het beleid van de club, dat vreemd genoeg zijn stempel draagt. Jol beseft dat schijnbaar niet, of doet alsof zijn neus bloedt. Daar moet het bestuur hem eens op wijzen. Dan toont Van Den Boog eindelijk eens dat hij lef heeft.

Foto van Zimbio.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s