Wesley Sneijder is mijn Koning Voetbal

De kogel is door de kerk. Op het lijstje van de drie laatste kanshebbers voor de titel Voetballer van het jaar 2010 staat geen enkele Nederlander. Sterker nog, alle drie de kandidaten spelen bij FC Barcelona. De Catalaanse grootmacht is de nieuwe standaard in voetballand, nog meer dan in het zo succesvolle 2006. Die dominantie kwam tot uiting in de eigen competitie, waar de ploeg van Messi, Iniesta en Xavi een recordaantal van 99 punten behaalde, en op het WK in Zuid-Afrika, waar Spanje wereldkampioen werd. Één belangrijke speler valt door dit selectieve gedoe echter volledig buiten de boot. Wesley Sneijder. Onze Wesley. Geheel onterecht. Hij was dit jaar Koning Voetbal.

wesley-sneijder
Toegegeven, ik ben nooit een grote fan van de Utrechter geweest. Vaak genoeg heb ik hem bekritiseerd, en hem een momentenvoetballer genoemd. Dat is hij nog steeds. Maar de manier waarop Sneijder afgelopen jaar zijn bijdrage had in het succes van de teams waar hij in acteerde, is van grote klasse. Hij deed het vanuit de betrekkelijke anonimiteit. Ja, Sneijder speelde in zijn eerste seizoen bij Real Madrid wel aardig, maar het tweede seizoen zal hij zelf liever snel vergeten. Internazionale betekende voor hem een nieuwe start, een nieuwe kans. Met een coach die zijn spelers een onbegrensd vertrouwen geeft, was dit de kans die Sneijder nodig had. Hij was het missende puzzelstukje bij de stugge Italianen, die al enkele jaren op zoek waren naar een spelmaker, een creatieveling.

Natuurlijk zijn Iniesta, Messi en Xavi op hun beurt magistrale voetballers, die alle drie hun succes dubbel en dwars verdienen, maar zij staan al een tijdje aan de absolute top. Sneijder niet. Die kwam daar dit seizoen pas, nadat hij met Inter de treble vierde, en het Nederlands elftal naar de finale van het WK bracht. Kunnen de drie genomineerden dat overleggen?

Het zal wel chauvinisme zijn. Hoe dan ook, Sneijder heeft mij persoonlijk de mooiste voetbalmomenten van 2010 gebracht, en hij verdient die prijs daarom meer dan wie dan ook. Denk alleen al aan zijn optredens uit bij Chelsea (kwartfinale), thuis tegen Barcelona (halve finale) en tegen Bayern München (finale). En dan te bedenken dat hij in zijn eentje ons Oranje bij de hand nam tegen Japan, Slowakije (achtste finale), Brazilië (kwartfinale) en Uruguay (halve finale). Op beslissende momenten scheen zijn ster het hardste van allemaal. Als onze Robben gewoon die bal twee keer achter Casillas gewerkt had, dan was er nu niet eens een discussie gaande. Dan was onze Wesley de winnaar van deze trofee, met de wereld aan zijn voeten.

Helaas telt dat allemaal niet, dus moet ik het doen met een statement. Voor mij, in dit prachtige voetbaljaar, was Wesley Sneijder de beste van allemaal. Koning Voetbal.

http://www.youtube.com/v/3s8kEcTYpow?fs=1&hl=nl_NL

http://www.youtube.com/v/T7hLRoyaoKU?fs=1&hl=nl_NL

http://www.youtube.com/v/gG27n2WN_Hk?fs=1&hl=nl_NL

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s