Laten gemeentes het sportpark verloederen?

In Goirle is recent besloten om de verhuizing van sportpark Van De Wildenberg naar het nabijgelegen Riels Kwadrant niet door te laten gaan. De reden hiervoor is de gebrekkige verkoop van huizen en vertraging bij de bouw in bestemmingsgebied De Boschkens. Hierdoor vindt de gemeente, belast met de onderhoudskosten van het sportpark, het financieel gezien een te groot risico om de verhuizing door te laten gaan. Dit betekent voor verenigingen dat het sportpark nog een aantal jaren dienst zal moeten doen. Maar, gaat dat wel?

De situatie is schrijnend. Velden en panden worden volgens menigeen gebrekkig onderhouden en er zijn bovengemiddeld veel afgelastingen in buitensporten.  Ook de kunstgrasvelden van hockeyvereniging MHC zijn niet in beste staat. Om nog maar te zwijgen van de gebrekkige infrastructuur rondom het sportpark, dat in de weekenden de oorzaak is van veel congestie in het gebied.

Niet alleen in Goirle is deze situatie aan de gang. In meerdere gemeenten is de nood aan de man, wat betreft het gebrekkige onderhoud aan het sportpark. Dit onderhoud is de laatste jaren moedwillig uitgesteld, opdat de sportparken rond deze tijd op de schop konden. De financiële crisis gooit echter flink roet in het eten. Naast de beperkingen voor cultuur, is ook de sport in de gemeente de dupe van het mismanagement van het college van B&W.

Natuurlijk, achteraf is makkelijk praten, en er zijn inderdaad zaken die meer aandacht verdienen en ook krijgen. Echter, het is de sport die een essentiële functie vervult binnen de gemeente. Het is meer dan alleen facilitatie. Sport laat nieuwkomers gemakkelijk integreren, het houdt de jeugd van de straat,  zorgt voor sociale contacten en draagt bij aan een actieve en gezonde levensstijl. Een levensstijl die, als gevolg van de steeds zwaarder wordende samenleving, door de overheid gepropagandeerd wordt, en dus ook voor gemeentes prioriteit zou moeten hebben.

Feitelijk zit de gemeente Goirle, net als vele andere gemeenten, in een morele spagaat. De politieke opvatting (bezuinigen) botst met de problemen die sportverenigingen tegenkomen. Is het daarom te verantwoorden dat men miljoenen investeert in de sport in de gemeente? In zekere zin wel, aldus de verenigingen, want sport is, zoals hierboven genoemd, meer dan alleen facilitatie. Helaas lijken gemeentes zich dit niet altijd te beseffen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s