Catenaccio.nl

In 2009 werd voetbalkrant Catenaccio.nl opgericht. De website heeft als doel om niet vluchtig achter het nieuws aan te hollen – zoals al die andere voetbalsites – maar om uit te blinken in andere artikelen over voetbal. En zo geschiedde. Met het trio van Thomas Boeschoten (oprichter), Pieter Zwart en mijzelf startten we een onbekend avontuur.

De site ontwikkelde zich snel, zo snel dat we in ons debuutjaar tot onze eigen verbazing één van de drie genomineerden waren voor de DutchBloggies in de categorie Gezondheid/Sport. Helaas wonnen we hem niet en werden de DutchBloggies vervolgens opgeheven.

Langzaamaan ontwikkelden we elk ons eigen specialisme op Catenaccio. Pieter werd bedreven in financiën en het blootleggen van louche netwerken, met als hoogtepunt zijn artikelenreeks over de crisis bij Ajax. Wat menig journalist had nagelaten, deed de jonge Pieter met verve. Hij legde eerst de verstrekkende invloed van Uri Coronel bloot en liet later zien hoe “de Vijfde Colonne” Johan Cruijff buiten de deur probeerde te houden. Hij verkocht zijn verhaal uiteindelijk aan VI, die het plaatse in de wintereditie (nr. 51, 21 december 2011 blz 74-77).

Thomas richt zich op artikelen waarin hij gebruik maakt van empirische data, zowel in tekst als beeld, iets dat nog nauwelijks gedaan wordt in Nederland. Het meest onderscheidende werk dat we op Catenaccio deden waren echter de analyses van het Nederlands voetbal met wedstrijd-data. Dankzij onze mooie samenwerking met Infostrada Sports konden we de beschikken over wedstrijd-statistieken van spelers en teams. We konden de data gebruiken om tactische analyses te onderbouwen, maar vooral ook om te experimenteren met nieuwe visualisatievormen. Zo bedacht ik nieuwe visualisaties om de wedstrijd voor de wedstrijd van Ajax tegen Utrecht en Feyenoord. Houd onze site in de gaten voor meer van zulks moois!

Ik heb me ondertussen gespecialiseerd in artikelen met een historische inslag en andere invalshoek. Ik probeer te laten zien hoe voetbal vaak méér is dan voetbal alleen. Dat is overigens een belangrijk thema dat vaak terugkomt op Catenaccio en in ons eerste boek: Wij houden, ondanks alles, van voetbal, dat draaide om het idee dat het door ons zo geliefde spelletje ondanks al haar mankementen, toch vooral een prachtige sport is. Ik was tevens de trotse auteur van ons eerste (en enige) artikel dat we in Dagblad de Pers publiceerden, over de penibele financiële situatie bij Arsenal. Net nadat we afgesproken hadden om met de gratis krant te gaan samenwerken werd deze opgeheven…

Kijk hier voor al mijn geschreven artikelen

Unfortunately, this section is not entirely available in English. If you are still interested in these articles, you could try and translate them through Google Translate, that would give the most accurate direct translation for the article. Otherwise, please contact me if you have any questions.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s