Vitesse profiteert van nieuw netwerk

Eindelijk zijn daar dan de eerste transfers van Vitesse. Iets later dan  de beloofde ‘twee dagen’ van voorzitter Zhordania werden vandaag drie  spelers van Chelsea vastgelegd voor komend seizoen. De ‘Balkan-boys’  Delac, Rajkovic en Matic moeten de club uit Arnhem naar nieuwe hoogten  stuwen. Het is geen toeval dat deze drie transfers tot stand zijn  gekomen met behulp van het nieuwe netwerk dat Vitesse tot haar  beschikking heeft. De connectie met Abramovich, die door Zhordania op de  persconferentie van vorige week nog driftig ontkend werd, is er dus wel  degelijk.

<img title=”nos” src=”http://www.catenaccio.nl/wp-content/uploads/2010/08/nos.jpg&#8221; alt=”nos” width=”294″ height=”165″ />
<!–more–>Ondertussen draait de geruchtenstroom lekker door bij het Gelredome,  waar men ook rept over de huur van Aissati en Sulejmani. Het zijn twee  spelers die uit de gratie gevallen zijn in de hoofdstad, maar die bij  Vitesse hun vorm kunnen herpakken. Wederom gaat het hier om voetballers  uit de ‘stal’ van Vlado Lemic, die dus inderdaad weer in Nederland te  vinden is, iets wat door ons voorspeld werd tijdens de eerste berichten  van de overname van Vitesse.

Het was Lemic die <a href=”http://www.vi.nl/Nieuws-item/153220/Voorzitter-Kuiper-wijst-naar-Lemic-bij-transfer-Sulejmani.htm&#8221; target=”_blank”>Sulejmani van Heerenveen naar Ajax</a> bracht, en die  dreigde met werkweigering van Gomes wanneer <a href=”http://www.ed.nl/sport/psv/3039261/Zaakwaarnemer-dreigde-met-werkweigering.ece&#8221; target=”_blank”>Aissati naar het tweede  elftal</a> van PSV werd gezet. Vanzelfsprekend was het ook Lemic die  Rajkovic naar PSV en later FC Twente haalde, en rondde hij  hoogstpersoonlijk de transfer van <a href=”http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/6042838/Chelsea-may-wait-to-sign-Nemanja-Matic.html&#8221; target=”_blank”>Nemanja Matic naar Chelsea</a> af.

Voor Chelsea is dit een ideale situatie, doordat men jonge talenten kan  laten rijpen in Arnhem, waar ze door speelminuten verder komen in hun  ontwikkeling. Vitesse lijkt er op haar beurt ook goed van te boeren,  want het trio is zeker talentvoller dan wat er nu wekelijks op het veld  staat. Matej Delac was de jongst debuterende keeper ooit in Kroatië.  Nemanja Matic en Slobodan Rajkovic zijn al A-international voor Servië.  De hoop van Vitesse-fans is begrijpelijk.

De overname heeft een groot netwerk van spelers en zaakwaarnemers met  zich meegebracht, waardoor voor Vitesse nu veel talenten haalbaar zijn.  Zolang dit netwerk een redelijk vrije hand heeft, hoeven  er weinig zorgen te zijn over de continuïteit van de club. Het is niet  de vraag óf er grote talenten naar de club komen, maar welke van de spelers  uitgroeien tot echte toppers.

Natuurlijk is er ook een schaduwkant. Vitesse loopt het risico dat het  gedwongen aankopen moet doen, zoals eerder PSV de meest exotische namen  naar Nederland bracht. Marquinhos, Leandro Bonfim, Cassio Ramos, Manco,  Juan Carlos Carrizo, Osmar Ferreyra, Fagner, Edson, Yves  Makaba-Makalamby, Robert, het zijn slechts enkele namen uit de grote mix  die PSV tijdens het huwelijk met Lemic onderdak bood. Daarnaast worden  er vage transferconstructies toegepast, zoals eerder ook bij PSV het  geval was. De Braziliaanse verdediger Alex was bijvoorbeeld juridisch  eigendom van PSV, maar in werkelijkheid slechts uitgeleend door Chelsea,  waardoor PSV nooit geld gezien heeft voor de “verkoop” van de speler.  Als laatste gevaar is er het verdwijnen van de clubcultuur, door het  verliezen van de binding met de regio en het verleden.

Die clubcultuur zal supporters een zorg zijn wanneer er prijzen worden  gepakt. Voorzitter Zhordania zei het al zelfverzekerd tijdens de persconferentie, we  gaan Champions League spelen. Het is een garantie dat dit in de toekomst  gebeurt, wel zolang dit netwerk aan de club verbonden is. Vraag het maar na in Eindhoven.

<em>Foto van NOS.nl</em>

Plaats een reactie